Klein herstel uit langer durend dal eierprijs
Een dip in eierprijzen is gebruikelijk in augustus. Het prijsdal was dit jaar echter dieper en hield langer aan dan marktdeskundigen van tevoren verwacht hadden. De vraag trekt nu weer aan.
Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende marktdeskundigen. Vorige week was het eerste teken van herstel zichtbaar. De Barneveldse Eiernotering liet een plusje zien van 10 cent voor de zwaardere eieren vanaf 64 gram. Deze week kwam er nog eens 20 cent bovenop voor de zwaarste gewichten. Barneveld staat nu weer op 7 euro voor voor 100 64-grams eieren.
De prijzen voor de lichtere eieren in de Barneveld-notering bleven deze week gelijk. In de NOP 2.0-notering gaat er nog wat af van de prijs van witte scharreleieren. De zwaardere bruine eieren vanaf 65/66 gram stijgen wel 2 tot 6 cent.
Er is een behoorlijke vraag naar zwaardere eieren, maar die zijn er nu niet veel. De eieren zijn meestal een paar gram lichter. Dat heeft te maken met het warme weer deze zomer waardoor de leghennen minder eten. Eieren in de klasse M zijn er juist volop.
Zowel handelaren als pluimveehouders hadden vooraf verwacht dat de jaarlijkse zomerdip in de verkoop dit jaar minder diep zou zijn of weg zou blijven. Consumenten bleven immers thuis of zouden massaal hun vakantie doorbrengen in eigen land. Een hogere consumptie werd voorspeld.
4,2 procent lager
Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat de eierprijzen in augustus gemiddeld lager waren dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. In week 35 lag de gemiddelde prijs voor zowel eieren (zowel consumptie als industrie) 4,2 procent lager dan in dezelfde week vorig jaar. Sinds de start van de coronacrisis lagen de gemiddelde prijzen wekelijks juist fors hoger dan de afgelopen jaren. Er is in de markt vertrouwen dat de prijzen in september weer herstellen.
Interessant daarbij is de verlate voorjaarsprognose van de Europese Commissie die vorige week werd gepubliceerd. De Europese Commissie verwacht dat de groei van de eierproductie dit jaar stagneert in de EU. Voor Polen en Roemenië wordt zelfs een krimp voorspeld terwijl de productie in Nederland gelijk zal blijven.
Coronacrisis
Producenten van concepteieren, zoals Rondeel en Kipster, hebben wel geprofiteerd van de coronacrisis. Dat geldt ook voor bedrijven die aan huis verkopen. Kenners verwachten dat het succes van de verkoop aan huis 'een blijvertje' zal zijn.
'Slechts een klein aandeel van het totale aantal eieren wordt aan huis verkocht', schetst Peter van Agt, voorzitter van de begeleidingscommissie van de NOP-richtprijs. 'De markt in totaliteit merkt daar niet veel van, maar voor deze bedrijven is het van grote betekenis.'
Eierproducenten voor de industrie hadden meer last van de coronacrisis. Nederlandse handelaren hadden bijvoorbeeld meer concurrentie van eieren uit Spanje. Doordat de vraag uit de Spaanse horeca in een klap wegviel kwamen er grote partijen Spaanse industrie-eieren op de markt.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
T7.220 Auto Command CVT
Gebruikt, € 45.000
-
Ford 4630
1990, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6155M (RL) #90164
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland T6.155 AutoCommand
2022, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %