Fokstudieclub Sleen is na vijftig jaar nog springlevend
Leren, ontmoeten en betrokkenheid bij de fokkerij zijn volgens drie leden van de jubileumcommissie van Fokstudieclub Sleen en omstreken de rode draad van hun vereniging. De club vierde vrijdag het vijftigjarig bestaan met een speciale rundveekeuring door en voor de zestig leden variërend in leeftijd van 16 tot 75 jaar.
De studieclub is na vijftig jaar nog springlevend, zegt voorzitter Albert Eising, bijgestaan door commissieleden Wim Scholten en Eddy Heeling. Met het huidige ledental is bijna iedere melkveehouder rond Sleen lid, schatten zij.
Heeling: 'Er is veel belangstelling van de jongeren voor onze activiteiten. Als een van hen naar een van onze bijeenkomsten komt, komen er daarna vaak nog anderen mee. Met die aanwas onder de jongeren zijn we erg blij.'
Veel animo voor jubileumkeuring
Ook de grote animo voor de jubileumkeuring toont volgens het drietal aan dat de veehouders rond Sleen erg betrokken zijn bij de fokkerij. Het deelnemersveld bestond exclusief uit leden. Ze vinden het een unieke prestatie om uit een relatief klein ledenbestand toch zestig dieren in de ring te krijgen.
Wat je dichtbij leert, is toch vaak het allerbeste
'We zijn trots dat, ondanks de onzekere tijd en de grote onvrede die er is in de sector, onze veehouders positief gereageerd hebben op onze oproep. We zijn een vereniging die enthousiast en positief naar de toekomst kijkt', zegt Eising.
Behoefte
Volgens de voorzitter voorziet de vereniging in een behoefte, tussen een meer op beleid en politiek gerichte en steeds grootschaliger wordende LTO Noord-afdeling en de ki-rundveeverbetering.
'Het gaat bij ons om vakinhoudelijk leren, niet alleen van sprekers die we uitnodigen, maar ook van elkaar. Belangrijk daarbij is elkaar ontmoeten: discussiëren over fokkerij, diergezondheid en veevoeding. Daar is anders op lokaal niveau voor veehouders onder elkaar geen echte club meer voor.'
Bijeenkomsten in winter
De fokstudieclub is vooral in de winter actief. Dan zijn er iedere derde maandag van de maand bijeenkomsten in Zaal Wielens in Noord-Sleen. Dierenartsen, vertegenwoordigers uit de ki-wereld, van voerfirma's of stalinrichters, maar ook collega-boeren van elders worden uitgenodigd voor een inleiding.
Hun praatjes zijn vaak de opmaat voor een aardige discussie, stelt het drietal. 'Zo worden het vaak lange bijeenkomsten, maar er wordt ook veel gelachen en het gaat een keer niet over stikstof', merkt Heeling op. Met een opkomst dit seizoen van gemiddeld veertig personen per avond is die volgens het drietal prima te noemen.
Excursies naar bedrijven
In de zomermaanden zijn er excursies naar bedrijven van leden, maar ook naar agrigerelateerde bedrijven in de regio en soms ook in het buitenland. 'Die bedrijfsbezoeken zijn echt geen examen. Uit eigen ervaring weet ik dat het gewoon leuk is om de andere leden eens een keer op je eigen erf te hebben', zegt de voorzitter van de fokstudieclub.
De band tussen de leden in de fokstudieclub is hecht, stelt het drietal. Scholten, zelf al 38 jaar lid, verklaart dat doordat iedereen elkaar vaak van jongs af aan kent: 'We zijn met elkaar opgegroeid en dat schept een band. Tegelijk wordt de 'import', boeren die van elders naar hier verhuizen, ook makkelijk opgenomen in de club. Wat je dichtbij leert, is toch vaak het allerbeste.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (RL) #28993
Gebruikt, € 2.999
-
Pottinger schudder HIT V 11100
2023, P.O.A.
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson TD 1028 X-TRC
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Programmaleider Landbouw (stikstof en water) 32 uur
Natuur & Milieu - Utrecht
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Zaterdag4° / 0°10 %
-
Zondag5° / 1°10 %
-
Maandag9° / 6°5 %