Krimp dwingt veevoerbranche tot maatwerk
De diervoederindustrie moet sterker in ketens gaan samenwerken. De afname van het aantal veehouders dwingt de sector om maatwerk in voeders en specialistische ondersteuning te leveren.

Dat staat in de visie 'Voer voor ketensamenwerking' die donderdag tijdens het jaarlijkse congres van de veevoerkoepel Nevedi werd gepresenteerd. Volgens directeur Henk Flipsen horen bij zo'n sectorale aanpak ketenafspraken die voor alle veevoerbedrijven gelden. Ook voor veevoerbedrijven die niet zijn aangesloten bij Nevedi (5 procent) of veevoeders die vanuit het buitenland worden geïmporteerd.
De overtuiging van Nevedi is dat alle schakels in een keten op één lijn moeten zitten. 'Er moet samenhang zijn', zegt Flipsen. Ter illustratie haalt hij de CO2-foodprint aan. 'Er moet eenduidigheid zitten in de manier waarop die wordt berekend voor alle schakels in een keten.'
Praten met ketenpartners
Nevedi zet zich primair in voor ontwikkelingsruimte voor veevoerbedrijven, maar zal waar nodig ook de primaire sectoren steunen. Dat geldt onder andere voor nieuwe concepten, waarvoor duidelijke kaders gesteld moeten worden, zegt Flipsen. 'De voersector moet daarover actief mee kunnen praten met ketenpartners.'
Niet dat dat nu niet gebeurt, maar Nevedi staat een meer geïntegreerde samenwerking voor ogen. Met meer afstemming in de keten en gebruikmaking van elkaars expertise en innovatiekracht.
Nevedi houdt er in de visie rekening mee dat de productiecapaciteit krimpt. Het feit dat minder krachtvoer wordt genoemd als een oplossing voor het stikstofprobleem, bestrijdt Flipsen. Hij spreekt van een 'vooronderstelling' dat krachtvoer onnodig in rantsoenen terecht komt.
Geen onnodig krachtvoer
'De hele agenda van de veevoerindustrie is gericht op het optimaliseren van rantsoenen. In een langetermijnrelatie is dat een gemeenschappelijk belang. Geen enkel diervoederbedrijf heeft vanuit de klantrelatie belang bij de verkoop van onnodig veel krachtvoer', geeft Flipsen aan.
Via het voer zijn emissies terug te brengen. 'Als oplossing is dat niet nieuw.' Maar veehouders verplichten bepaalde additieven toe te laten om op de korte termijn de stikstofuitstoot te beperken, zoals landbouwminister Carole Schouten dat onderzoekt, is voor Nevedi als enkele maategel een no-go.
De veevoerkoepel heeft de kennis over de impact van maatregelen gedeeld met het ministerie en gaat dat doen met het Landbouw Collectief. 'Wij nemen geen standpunt in voor we weten hoe zij erover denken', zegt Flipsen.
Lees ook
Marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland TNHT4.85
2016, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6R 155 (EL) #27195
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (KK) #692304
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6120M (BV) #692392
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %