LTO ziet geen heil in heffing op middelen
Met een heffing op gewasbeschermingsmiddelen is het gebruik te verminderen, stelt een Duitse studie. Voorzitter Jaap van Wenum van LTO-vakgroep Akkerbouw gelooft er niets van. 'De middelen zijn al duur en telers gebruiken ze alleen als ze echt nodig zijn.'
Een accijns op gewasbeschermingsmiddelen werkt kostprijsverhogend, maar draagt volgens Van Wenum niet bij aan een duurzamere akkerbouw. 'Een heffing helpt niet. Die geeft niet het gewenste effect. Je zou de heffing zo hoog moeten maken dat bijvoorbeeld schoffelen goedkoper wordt dan chemische onkruidbestrijding.'
'Dit item komt ongeveer elke vijf jaar een keer langs', zegt secretaris Jo Ottenheim van de brancheorganisatie Nefyto. 'Met accijns heffen veronderstel je dat de prijs sturend is op het gebruik. Maar de prijselasticiteit van de vraag is klein. Een heffing verandert niets aan het gebruik, want telers zetten de middelen niet voor hun lol in.'
Industrieverband Agrar
Ook de Duitse fabrikantenfederatie Industrieverband Agrar (IVA) denkt niet dat accijns het gewenste resultaat zal laten zien. Volgens IVA leidt het er wel toe dat akkerbouw in bepaalde regio's niet meer loont. 'Een heffing kost veel en heeft weinig nut', stelt de organisatie.
Volgens de studie is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in Duitsland de laatste twintig jaar met ruim 36 procent gestegen. En dat terwijl de Europese wetgeving de implementatie van geïntegreerde plaagbestrijding vereist en telers chemische gewasbescherming alleen bij gebrek aan alternatieven zouden moeten inzetten.
1993
De IVA wijst erop dat voor de studie het middelengebruik in 1993 is gebruikt. Statistisch gezien zijn in dat jaar weinig gewasbeschermingsmiddelen gebruikt en dat zou de stijging verklaren.
'Als 1987 als uitgangspunt was genomen, een uitschieter naar boven, zou je kunnen beweren dat het verbruik de afgelopen dertig jaar met 10 procent is afgenomen', zegt Oliver Mußhoff van IVA.
Denemarken
Door een heffing op gewasbeschermingsmiddelen kan het verbruik op korte termijn met 20 procent verminderen en op lange termijn met 35 procent, aldus de studie. Dit zou onder andere blijken uit ervaringen in Denemarken, waar al accijns wordt geheven.
De IVA plaatst vraagtekens bij deze vergelijking. Qua klimaat, grond en neerslaghoeveelheden zijn grote delen van Duitsland niet te vergelijken met Denemarken. In vergelijking met de aangrenzende deelstaat Sleeswijk-Holstein zijn de opbrengsten in Denemarken 20 procent lager en is er veel minder tarwe met bakkwaliteit.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (ZOB) #692701
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (ZOB) #692193
Gebruikt, P.O.A.
-
Gianni Ferrari GTR200
2015, P.O.A.
-
Walker MT25I-32
2018, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %