Nieuwe drinkwaterlocaties in Mander en Daarle
Provincies Overijssel en Gelderland, Vitens en de waterschappen Vechtstromen, Rijn en IJssel en Drents Overijsselse Delta hebben nieuwe drinkwaterwinlocaties in Twente en de Achterhoek aangewezen.
De bestaande drinkwaterwinning Mander blijft open en er komt een nieuwe locatie in Vriezenveen en Daarle, beiden in Overijssel. De gekozen winlocaties moeten in totaal zo'n 5 tot 7 miljoen m3 per jaar leveren. Eén kubieke meter drinkwater staat gelijk aan duizend liter water.
Nieuwe drinkwaterlocaties in Overijssel zijn nodig doordat de winning in Enschede onbruikbaar werd na de brand bij Vredestein. Hierdoor wordt tijdelijk water geleverd vanuit Lochem. Deze winning stopt in principe in 2021. Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben besloten dat de regio Twente vanuit de winning Lochem van drinkwater kan blijven voorzien totdat een alternatief voor deze winning operationeel is.
Levering
Daarnaast wilden Vitens en waterschap Vechtstromen bekijken of er een geschikter alternatief was voor de winning in Mander, waarvoor een vergunning is tot 2023. Verder is Twente deels afhankelijk voor de levering van drinkwater uit Duitsland.
In de zoektocht naar nieuwe locaties voor drinkwaterwinning in Twente en de Achterhoek zijn in totaal tien potentiële locaties beoordeeld. Maatschappelijke organisaties en de landbouw- en natuursector zijn bij dit proces betrokken. Hierbij ging het om Bergentheim, Lattrop, Sallandse Heuvelrug, Daarle, Vriezenveen, Markelosebroek, Goor, Lochem-Neede, Lochemseberg en Mander.
Mander
Mander is op dit moment al een drinkwaterlocatie. Wel wordt deze bron ingezet voor 2 miljoen m3 per jaar, in plaats van de huidige 3 miljoen m3 per jaar. De opbouw van de bodem bij Mander maakt het lastig om de effecten op natuur in beeld te brengen.
Verwacht wordt dat er in principe geen of weinig negatieve effecten zijn, behalve voor natte natuur. Daarom worden de effecten van de vermindering goed gemeten, zodat na enkele jaren inzicht is of de winning verder verkleind of weer vergroot kan worden.
Winning
Daarnaast is Vriezenveen/Daarle geschikt om een nieuwe winning te ontwikkelen voor maximaal 5 miljoen m3 per jaar, te beginnen met 3 miljoen m3 per jaar. De exacte locatie van de winning moet nog bepaald worden. Het voorlopige zoekgebied strekt zich uit van het noorden van het dorp Vriezenveen tot en met Daarleveen en van het Geesterens Stroomkanaal tot Daarle.
De winning van deze hoeveelheden water zorgen niet voor een dusdanig grote verlaging van de grondwaterstand of vermindering van de kwel dat het Natura 2000-gebied Engbertdijksvenen hiervan nadelige gevolgen ondervindt.
Landbouw
Voor de landbouw geldt dat zowel in Mander als in Vriezenveen/Daarle in het gebied rondom de winning de natschade afneemt, wat positief is voor de landbouw. Dicht bij de winlocatie neemt de droogteschade wel toe. Bij de locatie Vriezenveen/Daarle kan door slimme inrichting van de putten, extra wateraanvoer of kavelruil het effect worden geminimaliseerd. Door het meten van omgevingseffecten kan met verloop van tijd bekeken worden of de nieuwe winning ingezet kan worden voor de maximale hoeveelheid van 5 miljoen m3.
Het plan MER ligt van 23 januari tot 6 maart 2017 ter inzage. LTO Noord gaat een zienswijze indienen.
Bekijk meer over:
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (SO) #688719
Gebruikt, € 3.289
-
Pottinger Jumbo 6600 opraapwagen
2005, P.O.A.
-
New Holland T5.95 DualCommand
2012, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %