Insectenteelt kleine sector, maar met grote kansen
Wereldwijd eten meer dan 2 miljard mensen wekelijks insecten. Ook in Europa is een interessante markt voor insectenteelt aan het ontstaan. Niet alleen voor humane voeding, maar vooral voor diervoeding. Ruud Hoosemans, ZLTO-programmaleider bio-economie, ziet kansen voor boeren om een nieuwe bedrijfstak op poten te zetten.
Naar schatting wordt in ons land zo'n 500 ton insecten geproduceerd met een totale omzet van tussen 3 en 7 miljoen euro. Enkele grotere spelers zijn goed voor de helft van deze productie en omzet.
'Een aantal werkzaamheden in insectenkwekerijen wordt vaak nog handmatig verricht', vertelt Ruud Hoosemans. 'Maar grotere spelers, zoals Protix in Dongen, investeren flink in mechanisering en automatisering. Zo willen ze hun productie verder opschalen.'
Het Dongense bedrijf is bezig om een keten op te bouwen waarin de kweek, het opfokken en de verwerking van de insecten in verschillende processen plaatsvindt, geeft Hoosemans aan. 'Protix wil een centrale vestiging gaan bouwen voor kweek en verwerking van insecten. Het opfokken kan dan op andere locaties bij boeren gebeuren. Een paar leegstaande veehouderijen en andere agrarische bedrijven zijn om te bouwen tot insectenboerderij.'
Levend voer
Vooral de black soldier fly (BSF) en de kleine meelworm zijn geschikt voor grootschalige kweek. De larven van de BSF worden gebruikt als levend voer voor kippen. Kleine meelwormen dienen als extra voer in dierentuinen en voor huisdieren en vogels. Vooral insecteneiwit en insectenolie zijn waardevolle bestanddelen van de insecten.
Volgens Hoosemans is er vanuit de primaire sector veel belangstelling voor de insectenkweek. 'Ik krijg wekelijks vragen van boeren die interesse hebben om hun bedrijf om te bouwen tot een insectenboerderij. Zij zijn ook bereid om daarin te investeren. De komende drie jaar verwachten wij wereldwijd een sterk toenemende vraag naar insecten. Daarom is het zaak om nu door te pakken en de keten van insectentelers verder op te bouwen.'
Binnen de huidige Europese wetgeving is het gebruik van insecteneiwit in bepaalde marktsegmenten nog niet toegestaan. Gedroogde insecten en insecteneiwit mogen op dit moment niet worden gebruikt in visvoer, kippenvoer en varkensvoer. Het gebruik van levende insecten, gehydrolyseerde eiwitten en insectenolie is wel toegestaan.
Lobby
De internationale belangenorganisatie voor insectenkwekers (IPIFF) is een lobby gestart om de wetgeving rond insecteneiwit te veranderen. In de Europese Commissie wordt een stemming voorbereid. Als deze positief uitvalt, wordt het gebruik van insecteneiwit in visvoer mogelijk al deze zomer toegestaan. Voor kippenvoer en varkensvoer is de verwachting dat dit kan in 2020.
'Wanneer deze juridische barrières vervallen, komt er in Europa een aanzienlijke potentiële markt bij voor insectenkwekers', zegt Jac Warmerdam, programmadirecteur Innovatie AgroFood bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij.
'Als slechts 1 procent van het totale volume in vleeskuikenvoer en hoogwaardig speenvarkenvoer wordt vervangen door insecteneiwit, dan is dat al gauw een markt van enkele honderden miljoenen euro's. Om deze kansen te kunnen pakken zijn nieuwe ketenstructuren nodig. Samenwerking in de keten is daarbij van cruciaal belang.'
Bekijk meer over:
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Dennis - Premier Petrol kooimaaier
Gebruikt, € 3.600
-
Pottinger Ploeg Servo (SB) #25886
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Europrofi I
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC Frontmaaier
2014, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %