Rozenteelt in Europa krimpt geleidelijk
Het rozenareaal in Europa neemt geleidelijk af, blijkt uit een inventarisatie van bloemenveiling Royal FloraHolland.
In Europa telen kwekers op ongeveer 1.700 hectare rozen. Het oppervlak is 27 procent kleiner dan vijf jaar geleden, toen de Europese rozenteelt nog 2.350 hectare besloeg. De teelt krimpt of is stabiel in vrijwel alle landen, met uitzondering van Polen, Portugal en Turkije. Daar wordt een kleine groei verwacht.
Het Nederlandse areaal is geslonken naar 238 hectare. Ter vergelijking: in 2004 vond op 850 hectare rozenproductie plaats, en ten opzichte van 2010 is de oppervlakte gehalveerd. 'Rozenkwekers stoppen of stappen over op een ander gewas', aldus FloraHolland.
Nederland is niet de snelste daler in Europa: dat is Italië. Het oppervlak in het Zuid-Europese land is in rap tempo gezakt naar ongeveer 200 hectare. 'Vooral de lage prijzen van de importroos zijn hierop van invloed geweest', stelt Sheila Mahmood, marktspecialist bij de veiling.
Lokale markt
De Italiaanse teelt is vooral gericht op de lokale markt. Spanje is op rozengebied een vergelijkbaar land als Italië: productie voor de lokale markt, buitenteelt en veel kleine bedrijven. Het rozenareaal in Spanje is zo'n 250 hectare groot.
Met ongeveer 300 hectare heeft Duitsland het grootste oppervlak rozen in Europa. Hieronder vallen ook de Freiland-rozen, die van mei tot oktober worden gesneden. Freiland is goed voor ongeveer twee derde van de Duitse productie. De Bondsrepubliek telt zes grote rozenkwekers die jaarrond telen.
Polen telt tien grote moderne telers van rozen, en in Oekraïne hebben zich vijf grote bedrijven genesteld. Rusland telt twaalf grote spelers. De Russische overheid heeft 200 hectare kassen gesubsidieerd, waarin onder andere rozen worden gekweekt.
Na Nederland, waar de meeste rozen van een vierkante meter komen, hebben Oekraïne, Rusland en Polen een efficiënte productie. Dat komt doordat daar een paar grote professionele kwekers actief zijn. Alle Oekraïense rozentelers produceren op 50 hectare, Russische kwekers op 200 hectare en Poolse rozenbedrijven op 100 hectare.
Groothandelswaarde
De verkoop van rozen in Europa is goed voor een groothandelswaarde van 1,8 miljard euro. De grootste afzetlanden zijn Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Duitse consumenten geven jaarlijks meer dan 1 miljard euro aan rozen uit, heeft FloraHolland berekend. Andere landen zitten onder die grens.
Doordat Europa zelf steeds minder rozen produceert, neemt de import met name vanuit Afrika toe. De twee belangrijkste rozenlanden in Afrika zijn Kenia en Ethiopië. Andere naties zijn van ondergeschikt belang. Veel telers in Afrika hebben direct contact met retailers in Groot-Brittannië.
De bloemenveiling verwacht dat de productie in Kenia zal groeien omdat de teelt moderner wordt en de kwaliteit van de bloem verbetert. Keniaanse teeltbedrijven, die gezamenlijk op 2.900 hectare rozen verbouwen, zijn op zoek naar nieuwe afzetmarkten. Rusland, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten zijn daarbij mogelijk interessant, staat in het rozenrapport.
'Vanwege de goede kwaliteit, de vele variëteiten en de innovatie zal de rozenteelt echter nooit helemaal verdwijnen uit Europa', is de overtuiging van FloraHolland.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
PZ Fanex 4 element schudder
Gebruikt, € 1.250
-
John Deere Professionele zitmaaier / tuintrekker X147R (HG) #275222
Gebruikt, € 4.999
-
Kuhn Ploeg Vari Master (RL) #28242
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 4066R (WD) #274711
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %