Biologisch Dronten zet zichzelf in beeld

Dronten is de gemeente met de meeste biologische landbouwbedrijven en dat heeft een positieve uitstraling. Niet alleen voor de boeren zelf, maar ook voor de toeleveranciers en afnemers. Reden voor de sector om zichzelf te profileren met twee grote spandoeken. 'Inwoners van Dronten weten niet in wat voor bijzondere gemeente ze wonen.'

Biologisch+Dronten+zet+zichzelf+in+beeld
© Biologisch Netwerk

De SEA-groep Dynamiek in de Landbouw heeft twee spandoeken in gemeente Dronten opgehangen om de biologische landbouw te promoten. Deze groep maakt deel uit van de Sociaal Economische Agenda, een samenwerkingsverband tussen de gemeente, ondernemers en onderwijs.

In de SEA-groep Dynamiek in de Landbouw zitten onder anderen biologische ondernemers Kees van Woerden en Robert Elshof, voorzitter Henk Noome van LTO Noord Oostelijk Flevoland en Corné Kocks van CAH Vilentum in Dronten.

Bio-beurs

Kocks is voorzitter. 'Als werkgroep geven we adviezen aan de gemeente. De afgelopen twee jaar zijn we vooral bezig geweest met de promotie van de biologische landbouw. Zo hebben we als werkgroep op de Bio-beurs in Zwolle gestaan om Dronten te profileren als biologische gemeente', vertelt hij.

'We willen als gemeente graag meer bedrijvigheid rond de verwerking van biologische producten, zodat we de ketens kort kunnen houden. Daarnaast profileren we Dronten als gezonde gemeente, waarbij we ons niet alleen op de biologische landbouw richten. Het beeld van gezonde gemeente heeft ook toegevoegde waarde voor de gangbare landbouw', aldus Kocks.

Trots

'Met de borden laten we zien dat we trots zijn op de biologische sector', vertelt Van Woerden. 'Dronten mag zich met recht biologische gemeente noemen met de meeste biologische boeren van Nederland. Die uitstraling gaat verder dan de biologische sector. Ook de gangbare sector profiteert ervan.'

Er wordt dan ook bewust samengewerkt tussen de gangbare en biologische sector. Dat was voorheen wel eens anders, toen uitbraken van meeldauw en phythophthora voor spanningen zorgden.

Uitzonderingen

'Dat is nu niet meer aan de orde', zegt Van Woerden. 'Incidenteel gaat het nog wel eens mis, maar dat betreft uitzonderingen. We hebben nu een goede samenwerking. Bovendien komen er steeds meer gangbare boeren die willen overschakelen naar biologisch.'

Dronten mag dan de gemeente zijn met de meeste biologische landbouwbedrijven, de nummer 2, 5 en 6 uit de top 5 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komen eveneens uit Flevoland. Uit de top 5 die Boerenbusiness in samenwerking met het CBS heeft opgesteld, staat Dronten met 58 biologische bedrijven op kop, gevolgd door de Noordoostpolder met 50 bedrijven.

Lelystad

Lelystad telt 24 biologische bedrijven, maar heeft relatief gezien wel het hoogste percentage biologische landbouwbedrijven. Zeewolde volgt met 22 bedrijven. Het betreft hier overigens cijfers uit 2014.

ERF BV is met 1.900 hectare het grootste biologische bedrijf van zowel Flevoland als Nederland. Directeur-bestuurder Jaco Burgers is tevens voorzitter van LTO Noord-vakgroep Biologische Landbouw.

Historisch

Deze centrumfunctie van Flevoland op het gebied van biologische landbouw is historisch zo gegroeid, vertelt Van Woerden. Ruim 25 jaar geleden vestigde zich een groep voorlopers zich in de provincie en daar zijn steeds meer telers bijgekomen. 'We hebben jonge grond met weinig onkruiddruk, goede opbrengsten en in Flevoland zitten ondernemende boeren', somt hij op.

Ook de rol van de bedrijven rond de telers mag niet worden onderschat. 'Toeleverende bedrijven, verwerkers en andere aanverwante bedrijven maken de sector sterk. De infrastructuur is goed.'

BDEKO

De omvang van de biologische sector in Flevoland komt ook tot uiting in de vereniging BDEKO. BDEKO is ooit ontstaan als studieclub voor biologische bedrijven in Flevoland en is met circa 85 leden de grootste regionale vereniging voor biologische boeren in Nederland.

De vereniging is aanspreekpunt voor de biologische sector in Flevoland en een van de dragende organisaties van het Biohuis, dat landelijk de belangen behartigt van de biologische landbouw.

Oriëntatiecursus

BDEKO biedt de Oriëntatiecursus Biologische Landbouw aan. Deze cursus bestaat uit vijf dagen met bedrijfsbezoeken, vakinformatie en netwerken, waarbij de deelnemer een beeld krijgt van de mogelijkheden in de biologische sector. De cursus is gericht op boeren, tuinders en medewerkers bij biologische verwerkings-, afzet- en handelsbedrijven.

'Het concept van de cursus wordt erg gewaardeerd', vertelt Ingrid Veeman-Cremer die de cursus vanuit BDEKO organiseert. 'Het unieke is dat de thema's die voor omschakelaars van belang zijn, door verschillende specialisten uit de sector worden toegelicht. Daarnaast is elke cursusdag is op een andere boerderij, waarbij de praktijkervaring goed aan bod komt.'

Meer belangstelling

De belangstelling voor de cursus groeit. 'Het is onderdeel van een oriënterend proces. Soms komen er meerdere personen van een familiebedrijf en je ziet ook de interesse uit het bedrijfsleven toenemen.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer