Stal Wichmond is 'intensieve veehouderij'

De Raad van State bestempelt de stal die internetmiljonair Koolen in Wichmond wil bouwen als een intensief veehouderijbedrijf.

Stal+Wichmond+is+%27intensieve+veehouderij%27
© Jan Van Den Brink Fotografie

Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State waarin staat dat de rechter juist heeft geoordeeld door de omgevingsvergunning voor de rundveestal van het bedrijf Dutch Dairy Genetics van internetondernemer Kees Koolen in Wichmond te schorsen.

Eerste fase

De rechter oordeelde eind vorig jaar dat het eerste deelplan van het bedrijf, waarbij er een stal wordt gebouwd voor 72 stuks jongvee en 20 fokstieren, kan worden bestempeld als een vorm van intensieve veehouderij. Dat betekent dat de verleende vergunning strijdig is met het bestemmingsplan voor het buitengebied van de Gelderse gemeente Bronckhorst.

In het bestemmingsplan is bepaald dat er geen nieuwe intensieve veehouderijen kunnen worden gevestigd. Biologische bedrijven en melkveebedrijven worden niet tot de intensieve veehouderij gerekend.

Gemeente

De gemeente Bronckhorst was het niet eens met de uitspraak van de rechter en ging in beroep bij de Raad van State. Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat het in het plan van Koolen niet om een intensieve veehouderij gaat.

De Raad stelde echter op 18 maart vast dat er in de eerste fase van het plan geen melkvee wordt gehouden, maar jongvee en fokstieren die worden ingezet voor de fokkerij om embryo's te kunnen transplanteren. En dat is volgens de Raad van State een vorm van intensieve veehouderij.

Gevolgen

Voorzitter Henk Jolink van de afdeling Bronckhorst van LTO Noord is verbaasd over de uitspraak. 'Tien jaar geleden, toen het bestemmingsplan werd opgesteld, verstonden we nog wat anders onder intensieve veehouderij. Dit is een nieuwe ontwikkeling.'

Of de uitspraak ook consequenties kan hebben voor andere veehouders kan Jolink niet helemaal inschatten. 'Het bedrijf van Koolen zou een gespecialiseerd fokbedrijf worden. Hier in de omgeving zitten vooral melkveehouderijbedrijven. Voor hen heeft deze uitspraak geen gevolgen', zo is zijn eerste reactie.

Koolen wil in drie fasen een melkvee- en fokbedrijf bouwen met maximaal 650 dieren. Tegen zijn stallen is veel weerstand van omwonenden. Of nu de plannen van Koolen helemaal niet niet doorgaan, is niet duidelijk omdat de uitspraak van de Raad van State alleen betrekking heeft op het eerste deel van het plan een nieuw bedrijf te vestigen. Voor de tweede fase, een stal met 138 melkkoeien, 200 stuks jongvee en 50 fokstieren, is nog geen plan ingediend bij de gemeente.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer