Lelieaanvoer bij FloraHolland in de lift
Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft na een jarenlange daling in 2015 weer meer lelies verhandeld.
Het verkochte volume was vorig jaar 297,2 miljoen stuks. Dit is 11,5 miljoen boven het niveau van 2014.
De aanbodgroei zet zich ook dit jaar voort. In de eerste 9 weken van 2016 loopt de aanvoer 26 procent voor op die van 2015. In absolute aantallen is dit 10,5 miljoen stuks. 'Uiteraard moeten we rekening houden met de bijzondere situatie rond de weken 53 en 1 en het verloop van de feestdagen', nuanceert Bart Janssen, teammanager van het productteam bij FloraHolland, dit aantal. 'Maar de cijfers liegen niet.'
Bij alle productgroepen was een stijging van het aanbod waarneembaar, met uitzondering van de Aziatische lelies. Daarbij bleef een dalende trend zichtbaar in 2015, evenals in de eerste weken van dit jaar. Ten opzichte van de eerste 9 weken van 2015 blijft de aanvoer dit jaar 12 procent achter, tonen de statistieken van de bloemenveiling.
Omzetstijging
Door de grotere aanvoer steeg de lelieomzet van FloraHolland in 2015. Onder de streep stond er aan het eind van dat jaar de som van 155,3 miljoen euro, wat 3,5 miljoen meer is dan in 2014. Sinds 2012 ziet de bloemenveiling de verkoopwaarde van lelies stijgen. In de periode 2012 tot en met 2014 klom de omzet door hogere middenprijzen, in 2015 was het toegenomen volume verantwoordelijk voor de stijging.
Het grotere aanbod zorgde voor enige prijsdruk, waardoor de middenprijs met 0,523 euro per stuk bijna een cent lager uitviel dan in 2014. De druk op de prijs houdt ook stand in de eerste weken van 2016.
Vorig jaar voerden ruim 250 telers lelies bij FloraHolland aan. 4 jaar geleden waren er dat nog zo'n 370. De daling gaat het laatste jaar niet zo snel meer als voorgaande jaren. 'Ook de afname van leden die lelies aanvoeren nivelleert.'
De hoofdmoot van de lelies komt uit Nederland. Vorig jaar kwam 3 procent van de klokaanvoer uit het buitenland. Van de lelies die via bemiddeling werden verhandeld, was 7 procent niet afkomstig uit Nederland. 'De handel vanuit het buitenland nam in de periode 2012 tot en met 2014 af van 15 miljoen naar 11 miljoen stuks', schetst Janssen de ontwikkeling. 'Maar in 2015 werden weer 16 miljoen lelies uit het buitenland aangevoerd.'
Het aanbod vanuit Spanje nam vorig jaar snel toe. Enkele Nederlandse telers zijn daar neergestreken. Janssen heeft begrepen dat zij vorig jaar optimale klimaatomstandigheden hadden, wat wellicht de abrupte stijging van de aanvoer verklaart. Het aanbod van lelies uit Ethiopië is al jaren stabiel; dat uit Israël neemt de laatste jaren af.
Aan de snelle opmars van bemiddeling bij lelies is het afgelopen jaar een einde gekomen. Het bemiddelingsbureau van FloraHolland was in 2012 goed voor een aandeel van 32,8 procent in de lelieverkoop. Dat steeg tot 43,5 procent in 2014. In het afgelopen jaar was Connect goed voor 46,7 procent. 'Kwekers willen een sterke klok houden en waken ervoor om de fiftyfiftybalans te doorbreken', legt Janssen de afvlakking uit.
Kleuren
Aan het kleurenpalet is de laatste jaren nauwelijks iets veranderd. Roze en wit blijven dominant. Na een kleine krimp in 2013 en 2014 is de inbreng van wit vorig jaar weer toegenomen. Roze won in 2015 eveneens terrein.
Belangrijke en stabiele rassen zijn White Heaven, Helvetia, Santander, Brindisi, Canberra, Sorbonne, Willeke Alberti en Litouwen. Vorig jaar nam de populariteit van Sapporo, Mero Star, Salmon Classic en Pavia af. Grote rassen als Tresor, Nashville, Watch Up en Rialto genoten meer belangstelling in 2015.
Valutaschommelingen hebben de afgelopen tijd een grote impact gekregen op de leliemarkt. Traditioneel zijn Duitsland en Groot-Brittannië grote afnemers, waarbij de gunstige koersverhouding tussen Britse pond en euro de verkoop in Engeland heeft opgestuwd. De Verenigde Staten hebben gedeeltelijk het verlies op de Russische markt opgevangen.
Janssen signaleert een toename van de samenwerking tussen telers en afnemers op de leliemarkt. 'Kwekers zoeken hun klanten vaker op. De trend is meer wederzijds begrip.'
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kubota BX 231 compact traktor tuinbouw traktor
Gebruikt, € 14.000
-
Deutz-Fahr DX 4.51 trekker
1990, P.O.A.
-
John Deere - 5125R + voorlader
2019, € 73.000
-
John Deere - 6120M CQ
2020, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %