Kalveren

Kalveren
© Nieuwe Oogst

Opeens staat het weer op de politieke agenda: kalveren bij de koe. Blijkbaar zijn we als sector niet in staat geweest duidelijk te maken dat er zwaarwegende argumenten zijn, zoals ziektedruk en biestmanagement, om de kalveren direct weg te halen. De aangehaalde stress bij scheiding van kalf en koe wordt zelfs veel groter wanneer de scheiding later plaatsvindt.
Kamerleden hebben hier uiteraard geen benul van. Simplistisch benaderd geeft de 'kalfjesmotie' aan dat ons parlement geen vertrouwen heeft in de wijze waarop wij ons vee verzorgen. Eigenlijk is dat deels terecht. Het onderwerp kalveren is namelijk ook in het nieuws doordat lichte kalveren op dit moment moeilijk plaatsbaar zijn in de mesterij. Het gevolg is voor ons imago zeer schadelijke berichten over geëuthanaseerde kalveren.
Het probleem van veel te lichte, niet bij een mester plaatsbare kalveren speelt al jaren. Eind 2014 wilde de kalversector al een ondergrens van 36 kilo gewicht invoeren. Door het fors gestegen aantal stuks melkvee komen er nu meer kalveren op de verzamelplaatsen. Dit overschot zorgt voor een matige prijsvorming. De lage waarde van lichte kalveren wordt extra duidelijk, doordat de waarde nu negatief is. Er moet geld bij.
Diverse partijen zijn bezig met oplossingen om het afspuiten van gezonde kalveren te voorkomen. FrieslandCampina streefde eerder naar gegarandeerde afname in ruil voor een vlottere registratie van de geboortedatum. Dit heeft veel weg van verantwoordelijkheid afschuiven; de kwaliteit verbetert er niet door.
Een voorstel dat nauwelijks serieus bedoeld kan zijn, is het vroegtijdig slachten voor honden- en kattenvoer. Het probleem lost zichzelf deels op. Na invoering van fosfaatrechten zal het grote aanbod allicht krimpen.
De oplossingen gaan echter allemaal voorbij aan de oorzaak van het aanbod lichte kalveren. Er zijn melkveehouders die niet eens de moeite willen nemen om een kwalitatief goed kalf af te leveren. Liefst wordt het kalf zo snel mogelijk afgevoerd. Ze zien het nut niet in om tijd, melk en wat moeite te nemen om een goed kalf af te leveren. Wanneer deze veehouders gedwongen worden de kalveren een week extra aan te houden, is het probleem grotendeels opgelost.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    8° / 4°
    60 %
  • Dinsdag
    7° / 2°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    5 %
Meer weer