Inkuilen mest spaart organische stof

Inkuilen van mest en dikke fractie levert een waardevolle meststof op en is goed voor het milieu. Dat blijkt uit Belgisch onderzoek.

Inkuilen+mest+spaart+organische+stof
© jos thelosen

Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) constateerde dat inkuilen een gecontroleerd bewaarproces is, waarbij verlies van kostbare meststof en organische stof beperkt blijft.

Het ILVO onderzocht de mogelijkheid van het composteren en in inkuilen van vaste rundveemest en de dikke fractie van drijfmest. Composteren en inkuilen verschilt in procesverloop, maar ook in eindproduct.

Bewaarsysteem

Ondanks de verschillen hebben beide producten een bodemverbeterend effect en zijn beide meststof. Inkuilen is volgens ILVO te beschouwen als een gecontroleerd bewaarsysteem.

Er vindt een zekere voorvertering plaats, met beperkte afbraak en verliezen, zodat het uiteindelijke materiaal rijk is aan plant-beschikbare nutriënten en organische stof. Dat komt omdat bij inkuilen de temperatuur in de hoop lager is en het volume op peil blijft.

Fermentatie

Het systeem van inkuilen is vergelijkbaar met het proces bij het maken van bokashi. Hierbij wordt door fermentatie organisch materiaal tot waarde gebracht, zonder dat er CO2 vrijkomt en de hoeveelheid organische stof terugloopt.

Gevolg is een hogere C/N-verhouding en het behoud van de hoeveelheid NH4+.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 13°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 5°
    95 %
Meer weer