Kolfvorming in pluim snijmaïs

Melkveehouder Jolan van Noye uit Escharen heeft maïsplanten die uit meerdere stengels bestaan. Bij deze extra stengels is sprake van korrelvorming in de pluim.

Kolfvorming+in+pluim+snijma%C3%AFs
© Nieuwe Oogst

Hierdoor komen de pluimen wat omlaag te hangen. In de zijscheut zelf is geen sprake van kolfvorming op de traditionele wijze.

Dit voorval doet zich voor bij meerdere planten en is vooral aan de rand goed te zien. De zijscheuten ontspringen uit de grond en verschillende planten hebben één zo'n scheut. ‘Op zich is er niets mis met zijscheuten. Dat is wat een luxeprobleem', stelt productmanager Mark de Beer van Limagrain.

Voldoende energie

Het gewas heeft voldoende energie om een extra scheut te vormen. Dat er een kolf op de pluim komt, is wat vreemd. Mogelijk is er iets misgegaan met de bestuiving en kan de vrouwelijke bloemen zijn overgewaaid van een andere plant.

'Vaak is deze korrelzetting een gevolg van stress. Eigenlijk hebben we het liefst dat de plant de energie stopt in de hoofdplant. Ook is zo'n scheut gevoeliger voor ziekten als builenbrand', aldus De Beer.

Goede kolven

Van Noye klaagt overigens niet over de hoofdplant van het ras Multitop. ‘De planten hebben goed gevulde kolven met soms wel achttien rijen met korrels. Dat zie je niet zo snel op deze zandgrond.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer