Veehouderij
Nu het voorjaar is, wordt de bodem weer volop bemest. In het themanummer van de vakbijlage Veehouderij van Nieuwe Oogst daarom volop aandacht voor mestbewerking en -verwerking.
In dit themanummer gaat Harry Smit van Rabobank in op de kunstmestprijs. LTO deelt de twijfels niet of er voldoende mestverwerking van de grond komt om dierrechten te voorkomen. Melkveehouders gebruiken de dikke mestfractie steeds vaker als boxbedekking. Proeven met de nieuwe meststof Xtra-N. En door scherpere bemestingsnormen groeit het belang van organische stof in de bodem.
Verder in dit nummer:
• SensOor en CowManager zijn rijp voor de praktijk. Meer dan 4 jaar is er gewerkt aan het optimaliseren van een realtime registratie van temperatuur, activiteit, vreet- en herkauwactiviteit. Boeren zijn enthousiast.
• Vaak knalt hij erin met een scherpe analyse en een al even scherpe mening over hoe dingen zouden moeten gaan. Ditmaal is Dick Veerman zowel helder als terughoudend: 'Nederland is te duur en dichtbevolkt om niets bijzonders te maken.' Veerman, beheerder van de website Foodlog, is spreker op de bijeenkomsten Varkenshouderij 2.0, medio april.
• Ruzie in de schapenwereld over zwoegerziekte en de bestrijding daarvan. Wie kan dat het beste en wie het goedkoopst? De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) of de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie (NSFO)? De ruzie treft ook het Nederlands Texels Schapenstamboek (NTS). Die moet een keuze maken tussen NSFO en GD.
• De eierprijzen schieten als een raket omhoog. Dat lijkt goed nieuws, voor met name de leghennenhouders, maar de hoge pieken (2009, 2012) en diepe dalen (2011) zijn voor niemand in de keten goed, zegt pluimvee-econoom Peter van Horne van het Landbouw Economisch Instituut (LEI).
Reportages:
• Maatschap De Ronde-Bos in Hooghalen bouwde een serrestal voor 60.000 leghennen. Het is de eerste pluimveestal in Nederland met 2 etages onder een serredak. De stal is compact en de bouwkosten zijn 5 euro per hen lager dan die van reguliere bouw.
• Melkveehouders Frits en Rob Hubens in het Limburgse Beesel hebben al jaren ervaring met duurmelken van koeien. De tussenkalftijd op het bedrijf is al opgelopen tot 490 dagen.
Vaste rubrieken:
• Columns: dit keer voorzitter Kees Romijn van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Noord over in het nieuws komen en melkveehouder Guido Frijns over het verloren vertrouwen van biologische melkveehouders in FrieslandCampina. Ook een column van Nieuwe Oogst-redacteur Jelle Feenstra met als onderwerp: mest dwingt melkveehouder tot vakmanschap.
• Buitenlandpost: dit keer melkveehouder Helwi Tacoma vanuit Nieuw-Zeeland over mestregels in zijn nieuwe vaderland.
• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 5315 (WD) #47552
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 1026R (LH) #24630
Gebruikt, € 24.890
-
Yanmar 424 compact traktor
2021, P.O.A.
-
Stiga E-RIDE C300
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %