Wiersma: kans is klein dat MKZ in Nederland is gekomen

De kans is heel klein, maar niet nihil, dat in Nederland al een mond- en klauwzeer (MKZ)-introductie heeft plaatsgevonden, voordat de maatregelen in Duitsland op 11 januari van kracht werden. Dat schrijft minister Femke Wiersma van LVVN aan de Tweede Kamer.

Wiersma%3A+kans+is+klein+dat+MKZ+in+Nederland+is+gekomen
© Twan Wiermans

De landbouwminister had de Deskundigengroep Dierziekten om een risicobeoordeling gevraagd. De deskundigen beschrijven twee scenario's. Het eerste scenario gaat ervan uit dat het Duitse waterbuffelbedrijf het eerste en enige besmette bedrijf is. Het tweede scenario is dat er meer bedrijven besmet zijn.

De deskundigen achten het nu nog te vroeg om te kunnen onderscheiden welke van de twee scenario's het meest waarschijnlijk is. Daar is aanvullende informatie voor nodig, schrijft Wiersma. Maar alles overziend concludeert zij ook dat de kans klein is dat MKZ voor 11 januari in Nederland is geïntroduceerd. Maar helemaal uitsluiten doet zij dat niet.


Later deze week resultaten

Ruim 3.600 kalveren uit Brandenburg – waar de besmetting heeft plaatsgevonden – zijn sinds 1 december via verzamellocaties in Duitsland naar Nederland gekomen. Ze staan op 125 vleeskalverbedrijven. Inmiddels zijn ruim 3.400 van deze dieren bemonsterd. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) onderzoekt de monsters. De resultaten komen deze week stapsgewijs beschikbaar.

Daarnaast is WBVR gestart met het onderzoeken van de monsters die vanaf 1 december zijn ingestuurd voor de blauwtongdiagnostiek. De resultaten worden eind deze week verwacht. Daarnaast heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) andere diertransporten in kaart gebracht. Ook deze dieren worden bemonsterd en de bedrijven zijn uit voorzorg geblokkeerd.

Voor zover nu bekend zijn er vanuit Brandenburg geen varkenstransporten naar Nederland gekomen. Daarnaast zijn vanuit het besmette gebied 125 schapen naar één Nederlands bedrijf gebracht. Deze schapen worden onderzocht en ook dit bedrijf is uit voorzorg geblokkeerd.


Noodvaccinatie

Het beleid rond een uitbraak van MKZ is opgenomen in het beleidsdraaiboek. Daarin is ook de maatregel noodvaccinatie opgenomen. LVVN heeft daarvoor een contract met een farmaceutisch bedrijf. Om voorbereid te zijn op een mogelijke uitbraak heeft minister Wiersma in overleg met de sectoren een bestelling geplaatst voor een eerste batch vaccins van 100.000 doses.

Het betreffende vaccin biedt bescherming tegen het MKZ-virus serotype O. Met dit vaccin kan onderscheid worden gemaakt tussen dieren die zijn gevaccineerd en gevaccineerde dieren die ook besmet zijn geraakt. Deze vaccinatie kan direct worden ingezet, mocht een bedrijf in Nederland toch besmet zijn.

In de brief aan de Kamer schrijft Wiersma ook dat zij de regeling waarin het afvoer- en bezoekersverbod zijn opgenomen heeft aangepast. Kalveren van melkveebedrijven mogen worden opgehaald en vervoerd naar kalverbedrijven. Voor bezoek geldt dat dit alleen is toegestaan als het noodzakelijk is voor de gezondheid en het welzijn van de dieren.


• Volg het laatste nieuws over het MKZ-virus op nieuweoogst.nl/mkz

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer