Help, wat moet ik doen als een medewerker overlijdt?

Bij Kesteloo Bloembollen in Breezand stierf afgelopen januari onverwacht een Poolse medewerker. De werkgever had voor hem een zorgverzekering afgesloten via LTO Arbeidskracht, die speciaal voor internationale werknemers collectieve afspraken heeft met HollandZorg. LTO Arbeidskracht heeft de repatriëring geregeld, die volledig door de zorgverzekering is gedekt.

Help%2C+wat+moet+ik+doen+als+een+medewerker+overlijdt%3F
LTO Arbeidskracht
© John Oud

In het Noord-Hollandse Breezand teelt Jan Karel Kesteloo op zo'n 60 hectare met twee vaste medewerkers bloembollen van tulpen, lelies, irissen en bijgoed. Zijn partner Greta Kesteloo houdt zich bezig met personeelszaken. Het hele jaar huren zij tijdelijke medewerkers in, met een piek tot zo'n dertig mensen tijdens de oogst van de tulpen, irissen en bijgoed in juli en augustus en van de lelies in november en december. De meeste tijdelijke krachten zijn internationale werknemers.

Eind januari overleed Adam, een 39-jarige Poolse medewerker, die juist de volgende ochtend naar zijn thuisland terug zou gaan. Medebewoners van het huis waar hij verbleef, belden Kesteloo 's nachts dat het niet goed ging met Adam. Ze ging direct naar de woning en belde daar 112. Bij aankomst van de ambulance was Adam al overleden. 'De week ervoor zag ik al dat Adam niet lekker in zijn vel zat', zegt Kesteloo. 'Maar hij wilde niet naar de huisarts, toen ik dat voorstelde.'


Impact op het bedrijf

Via de groepsapp informeerde Kesteloo de andere bewoners van het huis en vroeg hun om op hun kamer te blijven. 'Doordat het zich 's nachts afspeelde, was er slechts een kleine groep bij betrokkenen en bleef het redelijk rustig.' Een dienstdoend arts vulde een overlijdensverklaring in na het vaststellen van een natuurlijke dood door het forensisch team van de politie, dat zorgde dat een uitvaartonderneming het lichaam van Adam naar een mortuarium bracht.

Als belangenbehartiger voor onze sector is het een fantastische organisatie met een warme betrokkenheid

Greta Kesteloo, Kesteloo Bloembollen in Breezand

Kesteloo vroeg zich af wat ze als ondernemer moest regelen. Gelukkig kwam ze erachter dat de zorgverzekering van Adam, die zij voor hem via LTO Arbeidskracht bij HollandZorg had afgesloten, repatriëring naar het thuisland vergoedde. 'Op de website van LTO Arbeidskracht vond ik het telefoonnummer van de alarmcentrale van HollandZorg dat 24 uur per dag bereikbaar is. Zij hebben daarna het repatriëringstraject overgenomen.'

De ondernemer concludeert dat de overledene direct vanaf de kwekerij naar Polen had kunnen gaan, als vooraf bij haar bekend was geweest wat ze moest doen. Dat zou niet alleen kosten hebben gescheeld, maar – en dat vindt ze veel belangrijker – dan was Adam waarschijnlijk ook een dag eerder bij zijn familie geweest.


Procedures bij calamiteiten

'Als agrarisch werkgevers hun internationale werknemers via LTO Arbeidskracht hebben verzekerd, raad ik hen aan om het alarmnummer op een centrale plaats op de werkvloer of in de huisvesting op te hangen. En stel bhv'ers op de hoogte van de procedures bij calamiteiten', zegt Dehlia Thijssen, adviseur zorgverzekeringen bij LTO Arbeidskracht.

'Werkgevers kunnen altijd contact opnemen met LTO Arbeidskracht of de alarmcentrale. Wij noemen onszelf niet voor niets specialist en nemen je direct het werk uit handen. Dat geeft rust. Een overlijden op het bedrijf heeft grote impact, op de werkgever én op het personeel', weet Thijssen.


Taak van werkgever

Het is naar Kesteloos mening belangrijk dat zij als werkgever in actie is gekomen. 'Als ik niets had gedaan, was het wellicht uitgedraaid op een gemeentelijke begrafenis in Nederland', zegt ze. 'Ik weet niet of de familie het had kunnen bekostigen om hierheen te komen.'

De ondernemer heeft een rouwstuk en een kaart met een persoonlijk woord van werkgever en medebewoners met Adam meegestuurd. Ook heeft ze bloemen en een brandend kaarsje in het huis gezet.

Zelf heeft Kesteloo de draad van het leven, ondanks het verdriet, weer snel op kunnen pakken. 'De medebewoners hebben ook veel veerkracht laten zien: ze hebben slechts één dag niet gewerkt en zijn daarna weer aan het werk gegaan.' Ze blijft doen wat haar hart haar ingeeft en is bij calamiteiten 24 uur per dag bereikbaar voor de medewerkers van het bloembollenbedrijf.


Ontzorging

Ondanks alles kijkt Kesteloo met een goed gevoel terug op de repatriëring en de volledige onkostenvergoeding door zorgverzekeraar HollandZorg in samenwerking met LTO Arbeidskracht. De kosten voor een repatriëring bedragen normaal gesproken tussen de 4.000 en 8.000 euro. Daarnaast was de aansprakelijkheid en het voldoen aan wetten en regels bij de zorgverzekering in goede handen.

Ook de telefoontjes van LTO Arbeidskracht voor de begeleiding en nazorg heeft Kesteloo zeer op prijs gesteld. 'Als belangenbehartiger voor onze sector is het een fantastische organisatie met een warme betrokkenheid.'

Thijssen voegt toe dat zij samen met haar collega's dagelijks werkgevers in de agrarische sector te woord staat over zorgverzekeringen voor internationale werknemers. Zij delen hun expertise over kosten, repatriëring, zorgpremies en wet- en regelgeving voor internationale werkgevers graag met klanten.


Tips voor collega-werkgevers

Voor collega's in de agrarische sector die werken met internationale werknemers heeft Kesteloo wat tips. Als eerste adviseert ze werkgevers om bereikbaar te zijn bij calamiteiten en arbeidsmigranten te laten weten dat ze 112 kunnen bellen als dat nodig is. Ten tweede raadt ze andere agrarisch ondernemers aan om voor hun internationale medewerkers een zorgverzekering af te sluiten via LTO Arbeidskracht.

Ten slotte adviseert Kesteloo werkgevers om de telefoonnummers van LTO Arbeidskracht, dat tijdens kantooruren eerste aanspreekpunt is, en de alarmcentrale – buiten kantooruren – op te slaan in hun mobiele telefoon en ook te noteren op hun stappenplan voor bedrijfsongevallen. 'LTO Arbeidskracht beschikt over de expertise om een overlijden feilloos op te pakken en af te wikkelen.'


'Hang het alarmnummer op een centrale plaats op de werkvloer'

Via LTO Arbeidskracht kunnen internationale werknemers een speciaal voor hen ontwikkelde zorgverzekering afsluiten bij HollandZorg of Zilveren Kruis. Onder andere repatriëring is daarbij volledig gedekt. Bij een sterfgeval kunnen ondernemers binnen kantoortijden LTO Arbeidskracht bellen en daarbuiten de alarmcentrale van de zorgverzekeraar van de overledene. LTO Arbeidskracht heeft jaarlijks met een aantal repatriëringen te maken, onder andere door de groeiende groep internationale werknemers in de agrarische sector. In de hectiek na een overlijden op de werkvloer weten ondernemers en hun personeel vaak niet goed wat er moet gebeuren. Daarom heeft LTO Arbeidskracht een handige poster in meerdere talen ontwikkeld – te downloaden via ltoarbeidskracht.nl – met een overzicht van alle zorgregels die in Nederland gelden. Werkgevers kunnen deze uitdelen of op een centrale plek hangen op het bedrijf of de huisvesting. Voor meer informatie over zorgverzekeringen voor internationale werknemers neem contact op met LTO Arbeidskracht via (088) 4724200 of info@ltoarbeidskracht.nl.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner LTO Arbeidskracht.

LTO Arbeidskracht

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers met dienstverlening op het gebied van payrolling, een vacaturebank, opleidingen en zorgverzekeringen voor...

Lees verder »

Meer van LTO Arbeidskracht

Lees ook

Meer artikelen van LTO Arbeidskracht »

Artikelen over LTO Arbeidskracht