Bayer verliest beroep tegen Roundup-compensatie
De Duitse chemiereus Bayer is er opnieuw niet in geslaagd om onder een miljoenencompensatie uit te komen in een rechtszaak over onkruidverdelger Roundup. Rechters van een beroepshof in Californië hielden een eerder vonnis in stand uit een zaak die stamt uit 2019.
Door de uitspraak moet Bayer bijna 87 miljoen dollar betalen aan een echtpaar dat claimt ziek te zijn geworden door het middel. Het is het derde beroep op rij dat Bayer verliest in rechtszaken over het middel.
Bayer zei in een verklaring dat het bedrijf het niet eens is met de uitspraak van het hof, omdat deze niet wordt ondersteund door bewijs. Het beroepshof oordeelde anders en stelt dat het echtpaar genoeg bewijs heeft aangedragen dat Monsanto 'moedwillig de veiligheid van anderen in gevaar heeft gebracht' met de manier waarop het met het onkruidverdelgingsmiddel is omgegaan.
Compensatie
In 2019 kreeg het echtpaar nog een compensatie van meer dan 2 miljard dollar toegewezen door een rechter. Maar dat bedrag werd later al teruggebracht tot 86,7 miljoen dollar in een beroepszaak. Die verlaagde geldstraf is bij het nieuwe vonnis in stand gehouden.
Er lopen meerdere rechtszaken over het middel Roundup, waarmee Bayer al langer in zijn maag zit. Afgelopen week is een vierde rechtszaak begonnen in de Amerikaanse staat Californië. Bayer kreeg de affaire rond Roundup als onderdeel van de boedel bij de overname van Monsanto. Het bedrijf zelf heeft altijd gezegd dat de onkruidverdelger, waarmee Monsanto in de jaren zeventig begon, veilig is. Duizenden Amerikanen hebben rechtszaken aangespannen tegen het bedrijf omdat het middel kanker zou veroorzaken.
Medische kosten
Bayer heeft in totaal al zo'n 16 miljard dollar opzijgezet om schikkingen te treffen met gedupeerden of rechtszaken te voeren. Een Amerikaanse rechter ging afgelopen voorjaar niet akkoord met een regeling waarmee Bayer toekomstige schadeclaims wil afhandelen. Het concern had voorgesteld 2 miljard dollar beschikbaar te stellen voor mensen die Roundup hadden gebruikt, maar nog niet ziek zijn geworden. Het geld zou dan zijn bedoeld voor medische kosten in de toekomst.
Roundup bevat het bestanddeel glyfosaat dat in verband wordt gebracht met een vorm van lymfeklierkanker. Bayer houdt vol dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat dit middel de ziekte veroorzaakt. Wel heeft het bedrijf besloten vanaf 2023 geen producten met glyfosaat meer te verkopen aan particulieren in de Verenigde Staten. Ook in Europa verkoopt het concern een aangepaste versie van het middel waarin glyfosaat is vervangen door pelargonzuur.
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Toro PROLINE H600
Nieuw, P.O.A.
-
Fendt 716 Vario
2001, P.O.A.
-
Stiga TORNADO 398
Nieuw, € 2.231
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X380 (ZOB) #65646
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %