Productiewaarde groente- en fruitsector stijgt naar 3,9 miljard euro
De productiewaarde van de Nederlandse groente- en fruitteelt is in 2020 gestegen naar 3,9 miljard euro. Dit meldt GroentenFruit Huis.
Ten opzichte van 2019 klom de waarde met 0,2 miljoen euro. Toen stond de sector voor een omzet van 3,7 miljard euro. Niet voor alle telers was het coronajaar even succesvol. 'Tomatentelers hebben een minder goed financieel jaar achter de rug, onder andere door het wegvallen van de horeca en catering in heel Europa', aldus GroentenFruit Huis. Telers van paprika's en aubergines ontvingen daarentegen hogere prijzen dan een jaar terug.
Voor perentelers verliep de eerste helft van 2020 positief met goede verkopen. Een kleinere oogst zorgde voor hogere appelprijzen in de tweede helft van 2020. De verkoop van typische 'horecaproducten', zoals rode bes, kruiden en cressen, verliep door internationale sluiting van restaurants moeilijk. De Nederlandse ui deed het zowel goed in eigen land als in het buitenland, met vooral een sterke vraag uit Afrika en Azië.
De Nederlandse export van groente en fruit is in 2020 met 6 procent gestegen naar een waarde van 12,9 miljard euro. De groei is hoofdzakelijk te danken aan geïmporteerd fruit dat veelal via de Rotterdamse haven samen met Nederlandse producten als totaalpakket wordt doorverkocht aan het Europese achterland. De afzet van fruit in het buitenland steeg 13 procent, die van groenten daalde 1 procent in vergelijking met 2019. De top-3 afzetmarkten zijn Duitsland, Verenigd Koninkrijk en België.
Er ging 9 procent meer groenten en fruit naar Duitsland, waardoor de exportwaarde naar dit land uitkwam op 4,8 miljard euro. Paprika, komkommer, tomaat en appel droegen het meeste bij aan de groei. Het Verenigd Koninkrijk is de tweede afzetmarkt met een uitvoer van 1,2 miljard. Ook de afzet in Frankrijk en Spanje nam toe, vooral dankzij een grotere doorverkoop van avocado en sinaasappel.
Import in de lift
De Nederlandse import van verse groenten en fruit pluste met 8 procent naar een waarde van 9 miljard euro. Het grootste importproduct vormt avocado. De sterkste groeiers in het importassortiment zijn avocado (22 procent), blauwe bes (14 procent) en sinaasappel (29 procent). Er kwam vooral meer fruit uit Zuid-Afrika en Peru.
De Nederlandse export van groenten en fruit naar verre bestemmingen, zoals de Verenigde Staten en Japan, viel sterk terug door het wegvallen van passagiersvluchten. Een groot deel van de groenten en fruit die per luchtvracht wordt vervoerd, wordt in het ruim van passagiersvluchten geplaatst.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 5100M (SB) #25440
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6120M (ZOB) #31386
Gebruikt, P.O.A.
-
GF8501 MH
Gebruikt, € 2.500
-
Claas Arion 430 CIS
2012, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %