Verlenging van vijftien jaar voor kiemremmer MH
Een meerderheid van de Europese lidstaten steunt een voorstel van de Europese Commissie om de toelating van de kiemremmer maleïne hydrazide (MH) met vijftien jaar te verlengen.
Eerder dit jaar werd met name de uiensector opgeschrikt omdat de toelating van MH in elk geval tijdelijk dreigde te verdwijnen. Discussiepunt rond de herbeoordeling van de kiemremmer is de vorming van de afbraakstof hydrazine tijdens de productie. Deze stof kan gezondheidsrisico's opleveren tijdens het toepassen van MH.
De Europese lidstaten stemmen in met een verlenging van MH onder de voorwaarde dat het product vergaand wordt gezuiverd. Bayer, distributeur van het product Royal MH, gaat uit van een verlenging van de toelating voor een periode van vijftien jaar.
Opluchting
Voor de uiensector is het besluit een grote opluchting. MH is onmisbaar om zaaiuien vanuit de bewaring ook na de jaarwisseling nog te kunnen afleveren voor verre export.
Onder meer LTO Nederland, GroentenFruit Huis en de distributeurs van MH hebben zich samen sterk gemaakt voor de hernieuwde toelating van de kiemremmer. In een reactie zegt LTO-bestuurder Adrie Bossers dat het voorstel van de Europese Commissie zoals dat er nu ligt, winst voor iedereen betekent.
Veiliger product
'Het is heel goed dat toelatingen van middelen regelmatig een toets ondergaan. Als sector kunnen we nu waarschijnlijk voor langere tijd weer beschikken over een product dat veiliger is voor de gebruiker en de omgeving', aldus Bossers.
Ook voorzitter Gijsbrecht Gunter van het Comité Uienhandel van GroentenFruit Huis zegt dat hij blij verrast is door het Brussels besluit. 'Onze positie als groot exporterend uienland is hiermee voorlopig gewaarborgd.'
Gunter roemt de manier waarop de uiensector zich heeft ingezet om MH te behouden voor de uienteelt. 'Het is een goed voorbeeld van wat we kunnen bereiken door goed samen te werken. Dat geldt voor de uienketen, de toelatingshouders, maar ook enkele Zeeuwse gemeenten en de provincie Zeeland hebben zich sterk hiervoor ingezet.'
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland noemt het Brussels voorstel voor de hernieuwde toelating van MH een mooi resultaat van intensief lobbywerk van zowel de sector als de politiek. 'De schrik was aanvankelijk groot', zegt de gedeputeerde. 'Het verdwijnen van het middel MH zou grote gevolgen hebben voor de uiensector en daarmee voor de Zeeuwse economie. Nu is de opluchting groot en aan de sector de opgave om nieuwe methoden voor kiemremming te ontwikkelen.'
Alternatieven
Bossers en Gunter sluiten zich hierbij aan en wijzen allebei op dat het van belang is dat de uiensector op zoek gaat naar alternatieven voor MH. 'Maar dat is een lastige opgave', weet Bossers.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Rogedi kuilverdeler
Gebruikt, P.O.A.
-
Stihl RT 5097.1
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 4066R (WD) #274711
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger schudder HIT 10.11T
2013, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %