Fosfaatuitscheiding lager door later maaien
Door gras in een later stadium te maaien, wordt het fosforgehalte in het gras lager. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research in opdracht van Productschap Zuivel.
Door gras in een later stadium dan gebruikelijk te maaien, is het mogelijk de fosfaatuitscheiding op een melkveebedrijf te verlagen. Gras krijgt namelijk een lager fosforgehalte naarmate het ouder wordt.
Maar ook het energie- en het eiwitgehalte in het gras dalen. Om de melkproductie op peil te houden, is dan circa 250 kilo meer krachtvoer nodig per koe.
Krachtvoerverbruik
Voor rantsoenen met een aandeel van meer dan 70 procent gras is er ondanks het hogere krachtvoerverbruik toch een lagere fosfaatuitscheiding.
Later maaien heeft ook consequenties voor de bedrijfsvoering: beweiding is lastiger rond te zetten omdat percelen voor maaien langer moeten doorgroeien.
Snijmaïs
Bij bedrijven waar de oppervlakte snijmaïs ongeveer 20 procent is en wordt beweid, heeft later maaien weinig tot geen effect op de fosfaatuitscheiding. Dit omdat het fosforgehalte in het basisrantsoen al laag is.
Meer resultaten en achtergronden zijn te vinden in het rapport 'Lagere fosfaatuitscheiding op melkveebedrijven door zwaardere maaisneden' van Wageningen UR.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X380 (LH) #692279
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z315E Zeroturn maaier (LH) #692987
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (ZND) #65695
Gebruikt, € 5.247
-
Burma 11-275
Gebruikt, € 1.500
Vacatures
Toezichthouder Stikstof
Recruitment Marketeers - NL