Voordelig je stal renoveren: gebruik de Energie-investeringsaftrek
De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een maatregel die de overheid een aantal jaar geleden heeft ingesteld om investeringen in duurzame energie of energiebesparing aan te moedigen. Door hier gebruik van te maken, valt er flink geld te besparen bij de renovatie van een stal of opslagloods.
De boer in Nederland wordt de afgelopen jaren meer en meer geconfronteerd met allerlei richtlijnen, wetten en regels. Deze worden opgezet met verschillende intenties, zoals verduurzaming of de vermindering van uitstoot.
Hoewel het boeren hiermee steeds lastiger lijkt te worden, is het opvallend dat de boer hier nuchter en veerkrachtig mee om blijft gaan. En waar regels soms belemmeren, heeft de overheid ook maatregelen ingesteld die kansen en vooruitgang bieden.
Wat is de EIA?
Een stimuleringsmaatregel die de overheid een aantal jaar geleden heeft genomen, is de Energie-investeringsaftrek. Deze heeft als doel om energiebesparende investeringen of investeringen in duurzame energie te stimuleren. Door middel van de EIA kan een ondernemer een deel van zijn investeringskosten aftrekken van zijn fiscale winst.
Concreet betekent dit dat wanneer je een investering doet die voldoet aan de eisen die zijn opgesteld in de Energielijst, je maar liefst 45,5 procent van de investeringskosten mag aftrekken van de fiscale winst. Het aftrekbare bedrag en het fiscale percentage verschillen per stimuleringsmaatregel. Hiermee kan je dus flink geld besparen.
Wanneer kom je in aanmerking voor de EIA?
Dit is mogelijk wanneer je investeringen voldoen aan de voorwaarden die gesteld worden in de zogenoemde Energielijst. De Energielijst bevat alle gesubsidieerde maatregelen waar de EIA op mag worden toegepast. Wanneer je het dak van je stal vervangt door sandwichpanelen kom je mogelijk in aanmerking voor Code 210403, waarin staat dat de isolatie in bestaande bedrijfsgebouwen wordt verbeterd.
Hierbij moet de Rc-waarde van het bouwproject met minimaal 2 m²K/W toenemen ten opzichte van de oude situatie. Wanneer je besluit om zonnepanelen toe te passen, kom je ook in aanmerking voor Code 251102 of Code 251116.
Handige EIA-themaflyer
We hebben een mooi rekenvoorbeeld gemaakt in onze EIA-themaflyer. Hierin is bijvoorbeeld te lezen dat het in veel gevallen verstandiger is om te kiezen voor sandwichpanelen dan voor golfplaten. Met weinig meerkosten heb je alle voordelen van een geïsoleerd dak. Bekijk het rekenvoorbeeld in onze themaflyer, zie pdf onderaan dit artikel.
Over FALK
FALK is Nederlands producent van sandwichpanelen. Al ruim vijftien jaar werken we dagelijks hard aan de productie en levering van sandwichpanelen. FALK sandwichpanelen bieden veel voordelen, zoals hoge isolatiewaarden, snelle (en goedkope) montage en een droog klimaat in de stal.
Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner FALK
Downloads
Themaflyer EIAFALK
FALK is producent van sandwichpanelen voor dak, wand en gevel. Sandwichpanelen zijn prefab bouwelementen die bestaan uit twee stalen platen met daartussen een...
Lees verder »