De zes belastingvoordelen en subsidies voor zonnepanelen van 2021

In 2021 heeft de overheid het aantal subsidies en fiscale voordelen opnieuw uitgebreid en verhoogd. Daarmee willen ze ondernemers stimuleren om in zonnepanelen te investeren. In dit artikel geven we een overzicht van alle huidige belastingvoordelen en subsidies voor zonnepanelen.

De+zes+belastingvoordelen+en+subsidies+voor+zonnepanelen+van+2021
Energy Shift
© Zonnepanelen op het dak

EIA - Energie-investeringsaftrek

De Energie-investeringsaftrek is in het leven geroepen om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Zonnepanelenbezitters mogen eenmalig 45,5 procent van de totale investeringskosten extra aftrekken van hun fiscale winst.

Voor wie: Kleinverbruikers
Fiscaal voordeel: Eenmalig 45,5%

KIA - Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Naast EIA mag u de ‘gewone’ Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toepassen. De KIA is in het leven geroepen om het investeren in bedrijfsmiddelen te stimuleren. Door middel van deze regeling kunt u tot maximaal 28 procent van uw investering in zonnepanelen extra aftrekken van uw winst.

Voor wie: Kleinverbruikers
Fiscaal voordeel: Maximaal 28%

BIK - Baangerelateerde Investeringskorting (NIEUW!)

Om te zorgen dat bedrijven ondanks de coronacrisis blijven investeren, trad met ingang van 1 januari 2021 voor de duur van twee jaar de Baangerelateerde Investeringskorting in werking. Het extra fiscale voordeel bedraagt 3,9 procent voor investeringen tot vijf miljoen euro per kalenderjaar en 1,8 procent voor het investeringsbedrag boven de vijf miljoen euro per kalenderjaar.

Voor wie: Klein- en grootverbruikers
Voordeel: 3,9% of 1,8% per jaar

ISDE - Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (NIEUW!)

Een extra Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing voor zakelijke gebruikers, om subsidie aan te vragen voor de aanschaf van zonnepaneleninstallaties.

Voor wie: Kleinverbruikers
Subsidie: Eenmalig 12,5 cent per Wattpiek

SDE++ - Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie

Met de SDE++-subsidie stimuleert de overheid duurzame energieproductie en CO2-reductie voor bedrijven en instellingen.

Voor wie: Grootverbruikers
Subsidie: 15 jaar lang een vast bedrag per opgewekte kWh zonne-energie

JoLa - Subsidie Jonge Landbouwers

Met deze subsidie steunt de overheid jonge landbouwers tot en met 40 jaar bij de aanschaf van duurzame investeringen.

Voor wie: Klein- en grootverbruikers
Subsidie: Eenmalig maximaal € 20.000,-

Omdat zonnepanelen lang meegaan, weinig onderhoud nodig hebben en veel stroom opwekken, is het rendement van een zonnepaneleninstallatie erg interessant voor agrarische ondernemers. Of de ondernemer een goed jaar heeft gedraaid en wil voorkomen dat hij veel belasting moet betalen; of dat hij op zoek is naar een extra, stabiele inkomstenbron, als een tweede poot onder zijn bedrijf, er zijn allerlei slimme redenen om een bedrijf te verduurzamen met zonnepanelen.

Meer informatie over zonnepanelen en wat er bij komt kijken, is te vinden op de website van Zonnepanelen op het dak, een grote zonnepanelenspecialist in de agrarische sector. Ook zijn er op de website veel referenties te vinden van agrariërs die al zonnepanelen hebben, en een online calculator die berekent welk rendement de ondernemer kan halen met zonnepanelen op zijn dak.

Energy Shift

Een veilige zonnepaneleninstallatie opleveren met een hoge opbrengst vraagt vakkennis en ervaring. Aan zonnepanelen op een boerderij worden hoge eisen gesteld....

Lees verder »

Meer van Energy Shift

Lees ook

Meer artikelen van Energy Shift »

Artikelen over Energy Shift