Pluimveehouder over financiering panelen: ‘Deze opzet past bij mij’

Vleeskuikenhouder Eddy Janssen liet op de daken van zijn twee stallen 742 zonnepanelen leggen. Voor de financiering koos hij voor een combinatie van groenfinanciering en obligatieleningen voor particulieren, via ZonnepanelenDelen. Met die combinatie kon hij 96 procent van de totale investering financieren, inclusief de voorbereidingskosten. ‘Die zonobligaties waren in no-time verkocht. Blijkbaar is er veel vraag naar.’

Pluimveehouder+over+financiering+panelen%3A+%E2%80%98Deze+opzet+past+bij+mij%E2%80%99
ZonnepanelenDelen
© Studio Van Assendelft

Janssen heeft in Odiliapeel (Noord-Brabant) een vleeskuikenhouderij. Verdeeld over twee stallen houdt hij zo’n 80.000 dieren. De stallen zijn vrij nieuw. Vier jaar geleden liet Janssen twee opfokstallen slopen en stapte over op de vleeskuikens. Hij koos daarbij voor welzijnsvriendelijke stallen, die voldoen aan de eigenschappen voor één ster van het keurmerk Beter Leven. Dat betekent onder ander dat de kuikens een overdekte uitloop, daglicht en afleidingsmateriaal hebben.

Eddy Janssen koos bewust voor duurzame stallen. Dat blijkt niet alleen uit de aandacht voor het dierenwelzijn, maar ook uit zijn streven om de stallen energieneutraal te maken. ‘Dat lag in lijn met ons doel om een duurzaam bedrijf te ontwikkelen, vooral op het gebied van dierenwelzijn en energie’, vertelt de pluimveehouder. ‘Dat past goed bij ons concept.’


Onafhankelijke financier

Toen hij de stallen begin 2018 in gebruik nam, lagen er nog geen zonnepanelen op. Hij had al wel SDE-subsidie aangevraagd voor zonnepanelen. Een jaar later ontving hij de toekenning van die subsidie.
Janssen wist toen nog niet op welke manier hij zonnepanelen zou financieren en exploiteren. Hij had nog maar kort een hoge financiering voor de nieuwe stallen. Daarom zocht hij een mogelijkheid om de zonne-energie in een aparte rechtsvorm onder te brengen, los van de financiering van de vennootschap waar het pluimveebedrijf in zit. Maar hij zat er niet op te wachten om allerlei juridische, fiscale en technische zaken zelf uit te zoeken. ‘Als pluimveehouder ben ik niet graag de hele dag bezig met zulke zaken’, zegt Janssen.

Er zit nu slechts heel beperkt eigen vermogen van mij in de zonne-installatie

Via zijn energie-adviseur kwam hij in contact met Willem Schiffers van de Financieringsfabriek, een onafhankelijke tussenpersoon in bedrijfsfinancieringen. Met Schiffers zette Janssen zijn plannen op een rijtje. De financieringsmogelijkheden die ZonnepanelenDelen biedt, sloten daar het beste op aan. ZonnepanelenDelen is het grootste onafhankelijke financieringsplatform voor zonne-energieprojecten in Nederland.

Janssen kreeg binnen 24 uur een concreet financieringsvoorstel. Mede dankzij die korte doorlooptijd kon de financieringsaanvraag nog geregeld worden binnen de termijn die geldt voor toekenning van de SDE-subsidie.


96 procent van de investering

Janssen koos bij ZonnepanelenDelen voor een combinatie van een groenfinanciering en obligatieleningen voor particulieren. Met die combinatie kon hij 96 procent van de totale investering financieren, inclusief de voorbereidingskosten.
De pluimveehouder was er snel van overtuigd dat dit voor zijn bedrijf een goed concept zou zijn. ‘Dat is een opzet die mij past. Bovendien is de prijs concurrerend’, vertelt hij. ‘Omdat ik net nieuw gebouwd had, was het geen goed moment om nog een paar ton bij te lenen. Er zit nu slechts heel beperkt eigen vermogen van mij in de zonne-installatie. Dat was mijn wens, na alle investeringen in de nieuwe stallen. Het is een goede oplossing voor mij.’

De ondernemer ziet deze vorm van financiering als een goede aanvulling op de gebruikelijke financiering door banken. ‘Zeker in een tijd waarin de banken hogere eisen stellen aan financiering en waarin ze zelf ook aan hogere eisen moeten voldoen is dit gewoon een goede aanvulling’, geeft hij aan.

De totale investering is voor nog geen 4 procent gefinancierd door de familie Janssen zelf. Bij ZonnepanelenDelen is zelfs een financiering tot 98 procent van de totale investering mogelijk.



Bij het project van Janssen heeft ZonnepanelenDelen voor ruim 16 procent van de financiering geld opgehaald via de obligatieleningen. Particulieren en bedrijven konden deze zonobligaties kopen. Janssen is verbaasd hoeveel interesse daarvoor is: ‘Die zonobligaties waren in no-time verkocht. Blijkbaar is er veel vraag naar.’
Het grootste deel van de financiering, zo’n 80 procent, is een groenfinanciering uit het Zonfonds van ZonnepanelenDelen.


Middelgrote projecten

De combinatie van een groenfinanciering en obligatieleningen voor particulieren biedt ZonnepanelenDelen sinds eind 2018 aan, speciaal voor middelgrote zonne-energieprojecten, van 2 ton tot 5 miljoen euro. Voor agrarische bedrijven die willen investeren in zonnepanelen op hun daken of op hun land, is de financiering vaak te groot voor het eigen vermogen en te klein voor een bankprojectfinanciering.


Honderd procent eigenaar

Janssen heeft zijn zonne-energiebedrijf ondergebracht in een besloten vennootschap, waarvan hij zelf 100 procent eigenaar is. ZonnepanelenDelen biedt meerdere vormen van financiering, maar de meeste boeren die investeren in zonnepanelen kiezen voor een vorm waarbij ze zelf voor 100 procent eigenaar blijven van de installatie.

Op de twee pluimveestallen van de familie zijn 742 zonnepanelen aangebracht. Die zijn goed voor een productie van ruim 240.000 kWh. De opgewekte stroom gaat eerst via de meter naar een ‘rotonde’, waarbij het eigen bedrijf met de bedrijfswoning de eerste afslag is, legt Janssen uit. Wat niet nodig is voor het eigen bedrijf gaat het elektriciteitsnet op. Dat is voldoende om zo’n tachtig huishoudens van groene stroom te voorzien.

De installatie draait nu ruim vijf maanden. Om het systeem goed te kunnen monitoren maakt Janssen gebruik van het ‘project dashboard’, dat ZonnepanelenDelen biedt. ‘Dat is een extra tool voor mijn eigen inzicht en ook ter controle van het systeem.’
In het begin keek Janssen elke dag wel even hoe veel elektriciteit de panelen hadden geleverd. Dat is inmiddels wel minder geworden, geeft hij aan. Hij heeft verder eigenlijk geen omkijken naar de installatie. ‘Dat regelt ZonnepanelenDelen’, zegt de ondernemer.

Sinds de installatie draait, heeft de zon flink geschenen. ‘Het begin is goed’, lacht Janssen. Meer informatie? Bezoek dan de website van ZonnepanelenDelen.

ZonnepanelenDelen

ZonnepanelenDelen is een innovatief financieringsplatform wat gespecialiseerd is in de financiering van zonne-energie en burgerparticipatie. Met de bijdrage...

Lees verder »

Meer van ZonnepanelenDelen

Lees ook

Meer artikelen van ZonnepanelenDelen »

Artikelen over ZonnepanelenDelen