Accupakket vergroot het rendement van zonnepanelen

Melkveehouder Anton Dijkshoorn in het Brabantse Standdaarbuiten liet in maart door Agrozon een accupakket plaatsen dat het rendement van de zonnepanelen op zijn staldak sterk verbetert. Met het accupakket is hij 99,5 procent zelfvoorzienend. Hij overweegt om nog een stap verder te gaan.

Accupakket+vergroot+het+rendement+van+zonnepanelen
Agrozon
© Kennispartner

Het bedrijf van Dijkshoorn ziet er vrij nieuw uit. Aan de rand staat een soort grote witte kast van ruim 2 meter hoog. Daarin zitten de accu’s die hij in maart heeft laten instaleren. De veehouder vestigde zich in 2010 op deze locatie in West-Brabant en bouwde er een ligboxenstal en een huis. Dijkshoorn moest in Pijnacker wijken voor natuur, vertelt hij aan de keukentafel. Na de verhuizing groeide het areaal van 41 hectare eigendom naar 50 hectare eigendom en 12 hectare pacht. Hij heeft 120 melkkoeien en zestig stuks jongvee.

Het melkveebedrijf ligt in een groot akkerbouwgebied. Daarom ruilt hij veel land met akkerbouwers en een akkerbouwer teelt mais voor hem. In de praktijk gebruikt hij zelf zo’n 45 hectare van de 62 hectare voor zijn melkveebedrijf. Mestafzet is geen probleem. ’Het voordeel van deze regio is dat je makkelijk land kunt ruilen en mestafzet kunt regelen.’ Als de derogatie verdwijnt is hij wel van plan om meer eigen land zelf te gaan gebruiken.

Dijkshoorn heeft een vennootschap met zijn zoon, een twintiger die nog op de hogere agrarische opleiding in Dronten studeert. Zijn tienerdochter helpt veel mee op het bedrijf en volgt de middelbare opleiding veehouderij in Boxtel.

Nu is het interessant om apparaten en machines die op diesel draaien te vervangen door elektrische alternatieven

Anton Dijkshoorn, melkveehouder in Standdaarbuiten

De ondernemer is zelf eigenlijk parttime veehouder. Hij is mede-eigenaar, financieel en operationeel directeur van een bedrijf dat vooral actief is in weg- en waterbouw en bodemonderzoek. Die combinatie vereist een strakke planning. ’s Ochtends doet hij eerst het werk op het veehouderijbedrijf, vertrekt vervolgens na de spits naar het bedrijf in Berkel en Rodenrijs en komt ook na de spits weer terug naar huis. De veehouder heeft zijn bedrijf efficiënt ingericht en doet het werk samen met zijn zoon en dochter en twee melkrobotten. Het is ‘soms wel puzzelen’, merkt hij op.


Zonnepanelen optimaal benutten

Dijkshoorn probeert altijd op kansen in te spelen. Op het dak van de stal liggen bijvoorbeeld 790 zonnepanelen, met een totale capaciteit van 270.000 kWh per jaar. Hij heeft ze eind 2020 laten plaatsen. Het was een voordeel dat direct naast de voortuin een trafohuisje staat. Hij hoefde daarom niet te investeren in een kabel naar een trafohuisje om zijn stroom aan het net te kunnen leveren. Het was wel nodig om zijn netaansluiting te verzwaren naar 3x250 ampère.

Dijkshoorn gebruikt zelf ruim 70.000 kWh van de 270.000 kWh. Hij houdt dus per saldo zo’n 200.000 kWh over. Maar de productie en het gebruik zijn niet gelijktijdig. Bijvoorbeeld de melkrobotten en de elektrische mestschuif gebruiken ook ’s avonds en ’s nachts stroom, als er geen stroomproductie is, en de Tesla van de ondernemer gaat ook meestal ’s avonds aan de stekker. Dan moet hij stroom bijkopen omdat de eigen stroomproductie te klein is. ‘Kan dat niet efficiënter?’, dacht Dijkshoorn. ‘Moet ik de panelen overdag uitzetten als de zon volop schijnt, omdat de prijs dan heel laag of zelfs negatief is en dan ’s nachts stroom inkopen? Dat is zonde.’


Terugverdientijd accu

Dat was voor hem aanleiding om te onderzoeken of een accupakket daar geen verbetering in kon aanbrengen. Hij had met zijn zes jaar oude Tesla al veel vertrouwen gekregen in de levensduur van accu’s, want het rijbereik van de elektrische auto was na 200.000 kilometer nog net zo groot als toen hij hem kocht.

Hij raakte in gesprek met Agrozon. Hij oriënteerde zich verder en ging rekenen of een accupakket voor zijn bedrijf rendabel was. Dat bleek het geval te zijn. Mede dankzij de fiscale energie-investeringsaftrek (EIA) zou hij de investering in zo’n acht jaar kunnen terugverdienen. Hij besloot een accupakket aan te schaffen bij Agrozon.

Het accupakket heeft een capaciteit van bijna 200 kWh, dat is net zo groot als het dagelijkse gebruik op het bedrijf. De installatie bestaat uit twaalf accupakketjes van 16 kW elk en twaalf optimizers, één voor elk accupakket, vertelt Ricardo Sebregts van Agrozon die ook is aangeschoven. Omdat elk pakketje een eigen optimizer heeft, heeft het minder goed presteren van één accupakket geen invloed op de andere pakketjes. Ze werken onafhankelijk van elkaar.

Het accupakket is van het merk Huawei, dat veel ervaring heeft met accutechnologie, legt Sebregts uit. De installatie is veel geavanceerder dan types van andere merken en heeft bijvoorbeeld meer sensoren om maximale veiligheid te waarborgen. ‘Dit accupakket is net wat beter en veiliger’, zegt Sebregts.

Agrozon importeert veel zonne-energietechnologie van Huawei en is partner geworden van het Chinese bedrijf voor grootschalige energieopslag.


Een stap verder met EMS

Dijkshoorn streeft met de combinatie van de zonnepanelen en het accupakket naar een maximaal eigen gebruik, met behulp van het energiemanagementsysteem (EMS). In de eerste maand dat de accu’s er staan lukt dat al. Daarin was hij voor 99,5 procent zelfvoorzienend.

Ricardo Sebregts van Agrozon (links) en melkveehouder Anton Dijkshoorn in gesprek bij het accupakket van Dijkshoorn. Foto: Peter van Houweling
Ricardo Sebregts van Agrozon (links) en melkveehouder Anton Dijkshoorn in gesprek bij het accupakket van Dijkshoorn. Foto: Peter van Houweling © Kennispartner

De Brabantse veehouder is tevreden met de huidige resultaten. Hij kan nog een stap verder gaan en de aansturing van zijn EMS aan een derde partij uitbesteden, die daarmee dan het maximale uit de onbalansmarkt probeert te halen en daar uiteraard een vergoeding voor rekent. Het EMS probeert dan optimaal in te spelen op de prijsveranderingen als gevolg van tekorten en overschotten op het net, door continu de beste momenten voor opslaan en terugleveren uit te rekenen, op basis van de afgelopen tijd, het weer en de prijs voor elektriciteit, legt Sebregts uit. Dan is een hoger rendement te behalen, waardoor de installatie in vier tot vijf jaar is terug te verdienen.

Maar Dijkshoorn voelt daar nu nog niet zoveel voor. ‘Wat me een beetje tegenhoudt is dat een andere partij het dan voor 100 procent overneemt. Dat is een beetje gevoelsmatig, maar ik ben graag een beetje baas over mijn eigen apparaten.’ Hij verwacht ook dat de kans groter is dat de capaciteit van het accupakket eerder zal afnemen omdat het pakket dan veel intensiever, elk kwartier, wordt gevuld of geleegd.

‘Het accupakket is nog maar net geplaatst. Eerst maar het eigen gebruik optimaliseren’, zegt de ondernemer. Hij onderzoekt ook om apparaten en machines die op nu diesel draaien te vervangen door elektrische alternatieven, zoals de voermengwagen, de mestmixer en het shoveltje. ‘Dat zijn nu interessante mogelijkheden.’ Maar voor de langere termijn sluit hij het niet uit om met zijn EMS ook in te spelen op de onbalans op de energiemarkt. Want als er kansen zijn, wil Dijkshoorn die benutten.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Agrozon

Agrozon

Agrozon is een jonge en proactieve onderneming, gespecialiseerd in het vakkundig installeren van zonnepanelen. Wij hebben een passie voor het leveren van...

Lees verder »

Meer van Agrozon

Meer artikelen van Agrozon »

Artikelen over Agrozon