Van der Wal versoepelde stikstofregels speciaal voor Schiphol

Schiphol heeft makkelijker een natuurvergunning kunnen krijgen, omdat demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof de stikstofregels speciaal voor de luchthaven versoepelde.

Van+der+Wal+versoepelde+stikstofregels+speciaal+voor+Schiphol
© Dirk Hol

De versoepeling gold alleen voor Schiphol, dat door de vergunning het aantal vluchten niet omlaag hoefde te brengen. Dat blijkt uit interne documenten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit die door milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) zijn opgevraagd. NRC schrijft dat de vergunning die Schiphol kreeg, waarschijnlijk niet stand zal houden bij de rechter.

Met de versoepeling ging de minister ook in tegen het advies van haar eigen ambtenaren, meldt de krant. Schiphol mocht door de versoepeling onder meer de stikstofrechten die de luchthaven verkreeg door de opkoop van negen boerenbedrijven in de omgeving volledig gebruiken, ongeacht of een deel van deze stikstofruimte nodig was voor het herstel van kwetsbare natuur in de omgeving.


Vertraging

Ook vertraagden ambtenaren in opdracht van Van der Wal het proces voor een nieuwe natuurvergunning voor Schiphol. Op die manier kon het vliegveld langer wegkomen met een hogere uitstoot, waar al rekening werd gehouden met juridische procedures van natuurorganisaties tegen de vergunning. 'De verwachting is dat dit zeker anderhalf jaar oplevert', staat in een memo van ambtenaren aan de minister. De werkwijze van het ministerie is kwalijk, stelt onderzoeker omgevingsrecht Ralph Frins in NRC: 'Je hebt je aan de wet te houden, zeker als rijksoverheid.'

Achterliggende gedachte bij de hulp aan Schiphol is zorg bij het ministerie over het verdwijnen van vluchten en indirect werkgelegenheid. In de vrijgegeven documenten wordt gewaarschuwd dat door strengere stikstofregels voor Schiphol het aantal vluchten en banen kan halveren.

* In een eerdere versie van dit artikel stond dat de Schiphol de aangekochte stikstofruimte niet met 30 procent heeft afgeroomd. Dat is onjuist.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    22° / 12°
    50 %
  • Zondag
    20° / 11°
    60 %
  • Maandag
    20° / 11°
    50 %
Meer weer