Boeren missen inkomsten uit groene energie
Een groeiend aantal boeren wekt duurzame energie op, maar de optie om de verkregen groencertificaten te verkopen, wordt nog nauwelijks gebruikt. Slechts twintig procent verkoopt deze certificaten, die op de markt vrij verhandelbaar zijn. Dat stelt Energie van Boeren, een initiatief van LTO Ledenvoordeel en Waltmans.
Een Garantie van Oorsprong (GvO) is een digitaal certificaat dat aantoont dat één megawattuur elektriciteit is opgewekt uit hernieuwbare bronnen, zoals zon, wind of biomassa. Ook voor groen gas ontvangt de producent certificaten als bewijs van oorsprong.
De GvO’s voor het deel van de energie dat wordt teruggeleverd aan het net, kunnen los worden verkocht op de markt. Bedrijven die willen verduurzamen kunnen de certificaten aankopen en hun bedrijfsvoering zo extra vergroenen, om te voldoen aan duurzaamheidsdoelstellingen of maatschappelijke eisen.
Veel agrarisch ondernemers die groene stroom of gas terugleveren, weten niet dat ze deze certificaten al ontvangen. Grootzakelijke gebruikers hebben normaal gesproken namelijk al een registratie via de netbeheerder bij VertiCer, het bureau dat de certificaten in Nederland verstrekt. Vaak gaan de GvO’s dan automatisch naar de energieleverancier, maar meestal staat daar dan geen vergoeding tegenover.
Kleinzakelijke gebruikers (tot 3x80 ampère) moeten hun installatie zelf aanmelden bij VertiCer om het aanmaken van de certificaten te regelen.
Het potentieel van boeren in de energietransitie wordt nog niet volledig benut
Onbenut potentieel in sector
Uit eerdere onderzoeken blijkt dat de bekendheid van GvO’s binnen de agrarische sector beperkt is. Veel boeren zijn zich er niet van bewust dat hun duurzame energie extra opbrengsten kan opleveren. Tegelijkertijd groeit het aandeel bedrijven dat investeert in zonnepanelen en andere vormen van duurzame opwek.
Nick Waltmans van Energie van Boeren stelt dat het potentieel van boeren in de energietransitie nog niet volledig wordt benut. ‘We willen met zijn allen steeds minder fossiele bronnen gebruiken voor onze stroom en aardgas om klimaatveranderingen tegen te gaan. De agrarische sector speelt een belangrijke rol in het vergroenen van de energievoorziening. Als de GvO’s worden verzilverd, levert dat niet alleen inkomsten op, maar draagt het ook bij aan meer transparantie en de stimulering van duurzame opwekking in Nederland.’
Collectieve aanpak
Energie van Boeren is een platform dat is opgezet om agrarisch ondernemers te ondersteunen bij de registratie en verkoop van hun GvO’s. Door de certificaten van verschillende deelnemers te bundelen, wordt namens hen een betere marktprijs bedongen. De administratieve afhandeling wordt centraal geregeld, zodat de ondernemer daar nauwelijks omkijken naar heeft.
Deelnemers behouden hun eigen energieleverancier en blijven salderen zoals ze gewend zijn. Ook kleinere installaties kunnen deelnemen aan het collectief.
Meedoen is eenvoudig
De drempel om in te stappen is laag. Men meldt de installatie aan bij VertiCer, als dat nog niet is gebeurd en geeft aan dat Energie van Boeren de certificaten mag verhandelen. Daarna schrijft men zich in op de website als deelnemer bij Energie van Boeren. De rest van het proces wordt vervolgens uit handen genomen. Gedurende het jaar worden de certificaten gebundeld en verhandeld op de markt. Aan het begin van het volgende jaar komt de opbrengst, minus de transactiekosten vanzelf op de bankrekening van de producent. Voor leden van LLTB, LTO Noord, ZLTO, Glastuinbouw Nederland, KAVB, NFO, NOP, Plantum en POV geldt een korting op de transactiekosten.
Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner LTO Ledenvoordeel
LTO Ledenvoordeel
LTO Ledenvoordeel maakt zich sterk voor ruim 40.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens...
Lees verder »