Hernieuwbare brandstof tegen CO2-emissie

Om CO2 te reduceren wordt steeds vaker geopperd om HVO te tanken in landbouwmachines. Net als GTL is HVO probleemloos te rijden, zeker in nieuwer materieel. Maar het is ook duurder en minder beschikbaar.

Hernieuwbare+brandstof+tegen+CO2%2Demissie
© Frits Huiden

Melkfabrieken en andere afnemers en leveranciers van landbouwproducten proberen via het boerenbedrijf de broeikasgasuitstoot te verminderen. Dat gebeurt bijvoorbeeld met aanpassingen van het voer, zoals met methaanremmer Bovaer of andere voer- of mestadditieven.

Hernieuwbare brandstoffen zoals Hydrotreated Vegetable Oil (HVO)-diesel, oftewel blauwe diesel, zijn ook een optie. HVO zou 89 procent CO2 besparen ten opzichte van standaard diesel. Deze brandstof is gemaakt van plantaardige oliën en restafval, zoals afgewerkte bak- en braadolie en dierlijke vetten.

HVO100 voldoet aan de brandstofnorm DIN EN 15940 en is met 100 procent de puurste vorm. Bij HVO20 is 80 procent diesel bijgemengd. HVO30 voldoet overigens aan de standaard EN590-norm die bij de pomp wordt gehanteerd.

We tanken trekkers op de fabriek al af met HVO voor ze naar de klant gaan

Simon Zieverink, sales area manager van Kamps de Wild

Het is een brandstof waar op het moment nog weinig boeren gebruik van maken, weet een verkoper bij een brandstofleverancier. 'Voor opdrachtgevers in de bouw wordt HVO gebruikt in shovels en kranen en uiteraard ook in de vrachtwagenwereld. 99 procent werkt zonder problemen. Op enkele biologische boeren na, of degenen die vanuit hun afnemers deelnemen aan een bijzondere afzetmarkt, kiezen de meeste ondernemers voor een standaard diesel.'

Dat komt volgens de verkoper vooral doordat HVO pakweg 10 eurocent per liter duurder is dan standaard B7. De B staat daarbij voor diesel en de 7 voor het percentage Fatty Acid Methyl Ester (Fame) dat is bijgemengd. 'Daarbij komt dat er voor HVO nog geen koersnotering is en de prijs dus veel meer fluctueert, van 10 tot 40 cent verschil.' Voor de standaard diesel geldt dat handelaren vanuit de overheid worden verplicht steeds meer Fame bij te mengen om de milieudoelen te halen.


Door het bijmengen van hoge percentages Fame lag motorschade op de loer.
Door het bijmengen van hoge percentages Fame lag motorschade op de loer. © Frits Huiden

Brandstofhandelaren bieden ook dieselvervanger Gas to Liquids (GTL) aan. GTL is gemaakt van aardgas, vrij van zwavel, kleur- en geurloos en heeft een hoger cetaangetal. Bovendien geeft deze brandstof een makkelijkere koude start en helpt de uitstoot van stikstof- en zwaveloxiden en fijnstof te verminderen. Ook deze brandstof is iets duurder dan standaard diesel, maar wordt nog minder gebruikt dan HVO.


Geschikt voor elke trekker

Simon Zieverink van Claas-importeur Kamps de Wild: 'HVO is een vrij vette brandstof, dus die kun je zonder problemen in elke trekker tanken. GTL is veel droger en schraler van samenstelling. Zeker in nieuwe trekkers met verse rubberen leidingen en pakkingen gaat dit prima. GTL is dan een prachtige brandstof die, behalve de beperkte uitstoot, ook het motorgeluid vermindert. Je ruikt de trekker minder en er is geen rookpluim meer te vinden. Dat geldt ook bij oudere trekkers.'

Zieverink plaatst wel een kanttekening: 'De schralere GTL-brandstof kan keringen die al zijn verzadigd met olie sneller laten uitdrogen. Dat kan vervolgens in ouder materieel ook iets eerder tot lekkages leiden.'

Steeds meer fabrikanten hebben hun nieuwste motoren met de hoogste Stage V-emissienorm de laatste jaren goedgekeurd voor het gebruik van HVO. Ook Kamps de Wild krijgt meer vragen over deze brandstof vanuit gemeentes en bouw- en infrabedrijven. 'Er is vrij lang gewacht met het vrijgeven van HVO omdat er veel moest worden getest.'


Injectoren schoon houden

Voor de Stage V-emissienorm zijn common-railinspuiting, zuigers, EGR-kleppen, roetfilters en SCR-katalysatoren met AdBlue op de motoren gekomen. De common-railinjectoren moeten schoon blijven, aanslag en verkleving van de EGR-kleppen en verstopping van de roetfilters zijn daarbij uit den boze.

'Het was de vraag hoe die systemen reageerden op HVO, maar het blijkt in de Stage V-motoren zonder speciale aanpassingen prima te kunnen. Tegenwoordig tanken we bijna alle trekkers op de fabriek al af met HVO voor ze richting de klant gaan', vertelt Zieverink.


Net als Claas kunnen steeds meer trekkermerken rijden op HVO-brandstof.
Net als Claas kunnen steeds meer trekkermerken rijden op HVO-brandstof. © Frits Huiden


HVO-brandstof geeft minder risico op algengroei

Klachten over verstopte filters en schade aan motoren, die bij de conventionele biodiesel van B20 tot aan B100 nog weleens voorkomen door het aandeel Fame, zijn bij het geavanceerdere en dus duurdere productieproces van HVO-brandstof verleden tijd. Fame – dat goedkoper is om te produceren – is in tegenstelling tot HVO onverzadigd, waarbij de esters meer vocht aantrekken. Zeker met warmteverschillen in de dieselopslag geeft Fame meer risico op algengroei, bijvoorbeeld door zonlicht op een buitenopslag in combinatie met de glycerine in de brandstof. Dat is funest voor het brandstofsysteem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    6° / 5°
    90 %
  • Zondag
    6° / 0°
    65 %
  • Maandag
    11° / 6°
    95 %
Meer weer