Zuid-Holland betaalt boeren voor meedenken over landelijk gebied

Boeren die meedenken over de aanpak van het landelijk gebied in Zuid-Holland, krijgen hier binnenkort geld voor. De provincie heeft besloten 200.000 euro beschikbaar te stellen voor een deelnamevergoeding. Omdat boeren en vrijwilligers van lokale natuur- en landschapsorganisaties vaak specifieke kennis hebben van bepaalde gebieden, wil Zuid-Holland hen hiervoor betalen. Er zijn meer provincies die dat doen.

Zuid%2DHolland+betaalt+boeren+voor+meedenken+over+landelijk+gebied
© Provincie Zuid-Holland

Provincie Zuid-Holland krijgt van gebiedspartners signalen dat hun leden of vrijwilligers worden overvraagd, omdat ze naast hun reguliere baan vaak aanschuiven bij overleggen. Omdat dit vrijwilligerswerk structureel van aard is, komt de provincie met een financiële tegemoetkoming.

'De inzet van boeren en andere vrijwilligers is op dit moment intensief. Het zou jammer zijn als we ze aan tafel verliezen', zegt gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen (BBB). Zij is coördinator van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). 'Wanneer kennis niet via de gebiedspartners kan worden ingebracht, moeten wij die inhuren.'


PPLG

Alle provincies stelden vorig jaar op verzoek van het Rijk een actieplan voor het landelijk gebied op, het PPLG. Daarin staat hoe ze bepaalde doelen op het gebied van water, natuur, klimaat, stikstof en landbouw willen behalen. Bij de uitwerking van de plannen werken de provincies nauw samen met bewoners en gebruikers van de betreffende gebieden.

De financiële tegemoetkoming is bedoeld voor agrariërs en specialisten of vrijwilligers van lokale natuur- en landschapsorganisaties die niet op een andere manier voor hun inzet worden gecompenseerd. De exacte invulling van de regeling, die loopt tot eind volgend jaar, moet provincie Zuid-Holland nog uitwerken. Het geld komt uit de financiële middelen die de landelijke overheid beschikbaar stelt voor het PPLG.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 12°
    20 %
  • Vrijdag
    19° / 12°
    50 %
  • Zaterdag
    20° / 13°
    80 %
Meer weer