Limburgse lelieteler krijgt verbod op middelengebruik

Een lelieteler in het Limburgse Sevenum heeft een verbod gekregen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op een perceel in de buurt van een woonwijk. Dat heeft de rechtbank in Limburg besloten.

Limburgse+lelieteler+krijgt+verbod+op+middelengebruik
© Marcel Berendsen

De omwonenden van het betreffende perceel vroegen in april van dit jaar in een kort geding om het verbod. Zij maken zich zorgen over gezondheidsschade voor henzelf en hun kinderen. Woensdag 8 mei heeft de rechter besloten dat de kans op mogelijke gevolgen voor de gezondheid van de omwonenden belangrijker is dan het commerciële belang van de teler.

De bollenteler zelf is van mening dat de middelen die hij gebruikt veilig zijn, omdat ze zijn goedgekeurd door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Verder is zijn argument dat het perceel slechts eens in de tien jaar gedurende vijf tot zes maanden gebruikt wordt voor de lelieteelt.

Om de omwonenden tegemoet te komen, heeft hij aangeboden een bufferzone van 50 meter te hanteren en stelt hij vooral groene middelen te zullen spuiten.


Geen test op neurologische gevolgen

Volgens de rechter betekent het testen en goedkeuren niet per definitie dat de middelen veilig zijn. De rechtbank wijst erop dat het Ctgb de middelen nog niet test op neurologische gevolgen die pas op de lange termijn optreden. Hierbij wordt de ziekte van Parkinson als voorbeeld genoemd. Ook meldt de rechter dat bij de testen geen onderzoek gedaan wordt naar ontwikkelingsstoornissen bij kinderen.


In een verklaring bij de uitspraak geeft de rechtbank aan dat in lelies in korte tijd veel wordt gespoten. De omwonenden wonen dicht bij het perceel. Dat de teler een bufferstrook van 50 meter wil aanleggen, vindt de rechter niet voldoende om te voorkomen dat gewasbeschermingsmiddelen bij de omwonenden terechtkomen. Ook het gebruik van een spuitmachine met driftreductie is niet afdoende om gezondheidsschade te voorkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    45 %
  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
Meer weer