Nieuw grondwetsartikel over dierenwelzijn stuit op kritiek in België

Het Federaal Parlement van België spreekt zich op 2 mei uit over een nieuw grondwetsartikel dat gaat over 'de bescherming van en zorg voor dieren als wezens met gevoel'. Volgens de landbouworganisaties heerst onduidelijkheid over de juridische consequenties van het opnemen van het artikel in de grondwet.

Nieuw+grondwetsartikel+over+dierenwelzijn+stuit+op+kritiek+in+Belgi%C3%AB
© Twan Wiermans

De Belgische volksvertegenwoordigers vinden het onduidelijk of het artikel zal refereren aan het verslechteringsverbod. Volgens verschillende landbouworganisaties zorgt dat verbod ervoor dat elke maatregel die een potiëntele achteruitgang betekent op het gebied van dierenwelzijn en -bescherming, kan worden tegengehouden.

'De juridische consequenties worden slechts op symbolische aard bepaald', is iets wat volgens Quinten Jacobs vaak wordt gezegd. Hij is advocaat grondwettelijk recht en praktijkassistent bij Katholieke Universiteit Leuven. 'Maar als het parlement iets symbolisch vindt, moet dat niet in de hoogste juridische vorm van het land worden gezet. Dan moet voor een resolutie worden gestemd. Dus ja, dit heeft gevolgen.'


Vergunningverlening

Het nieuwe grondwetsartikel heeft invloed op de individuele vergunningverlening voor bijvoorbeeld slachthuizen, verwacht Jacobs. Voor dierenrechtenorganisaties wordt het aanvechten van een vergunning voor bijvoorbeeld een nieuw slachthuis gemakkelijker. 'Die zullen zeggen dat de grondwetgever veel belang heeft gehecht aan dierenwelzijn.'

Het artikel biedt nog geen duidelijkheid over de wijze waarop dierenbescherming en -welzijn moeten worden afgewogen ten opzichte van andere economische, sociale en culturele rechten en belangen. De nieuwe bepaling biedt rechtsonzekerheid voor de Belgen. De mogelijke juridische gevolgen moeten onder de loep worden genomen voordat de grondwetswijzigingen worden doorgevoerd.

'Grondwetswijzigingen laat je niet over één nacht ijs gaan en mogen geen verkiezingsstunt zijn. Deze verdienen een grondig debat en een solide juridische onderbouwing die geen ruimte biedt voor interpretatie', zegt Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    19° / 13°
    50 %
  • Zondag
    21° / 11°
    30 %
  • Maandag
    19° / 10°
    20 %
Meer weer