Tweede Kamer boos over soepeler regels Schiphol: 'Boeren mogen bloeden'

Diverse politici uit de Tweede Kamer reageren boos op het bericht dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor Schiphol mogelijk versoepelde stikstofregels heeft gehanteerd. 'Boeren mogen bloeden', zegt Caroline van der Plas (BBB).

Tweede+Kamer+boos+over+soepeler+regels+Schiphol%3A+%27Boeren+mogen+bloeden%27
© Dirk Hol

Dinsdagochtend schreef NRC dat demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof de regels voor Schiphol zo afzwakte dat het vliegveld vorig jaar eenvoudiger een natuurvergunning kon krijgen.

'Boosmakend om veel redenen', zegt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis. 'Gelijke monniken, gelijke kappen: we stellen (terecht) hoge eisen aan stikstofregels voor boerenbedrijven, maar die regels gelden ook voor Schiphol. Kamervragen in de maak', schrijft D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt op Twitter.


Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) concludeert cynisch: 'Gedogen van illegale uitstoot, procedures doelbewust vertragen en regels afzwakken: de belangen van Schiphol wegen altijd zwaarder dan natuur, milieu en volksgezondheid.' Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) hoopt dat een rechter gehakt maakt van de versoepelde regels voor Schiphol. 'Ik in ieder geval wel.'


Maatregelen nemen

Van der Plas verwijst naar een passage in het verhaal waarin wordt gesteld dat van private partijen niet kan worden verwacht dat zij maatregelen nemen voor natuurherstel. 'Dat is precies wat wel van de landbouw wordt verwacht. Boeren mogen bloeden', is haar conclusie.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ontkent overigens dat er tijd is gerekt bij de vergunningsaanvraag van Schiphol. Er is 'geen sprake van bewust traineren', stelt het ministerie. Ook de vrees voor verlies van werkgelegenheid heeft volgens het ministerie geen rol gespeeld in het vergunningstraject.

* In een eerdere versie van dit artikel stond dat de Schiphol de aangekochte stikstofruimte niet met 30 procent heeft afgeroomd. Dat is onjuist. Afroming heeft wel plaatstgevonden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    21° / 12°
    50 %
  • Zondag
    20° / 11°
    60 %
  • Maandag
    20° / 11°
    50 %
Meer weer