Overijssel verlengt bemestingsverbod pachtgrond opnieuw met een jaar

Provincie Overijssel heeft nu al besloten om ook in 2025 een bemestingsverbod in te stellen op grond die door boeren wordt gepacht van de provincie. Overijssel wil met de maatregel stikstofruimte creëren om PAS-melders te helpen.

Overijssel+verlengt+bemestingsverbod+pachtgrond+opnieuw+met+een+jaar
© Léonie Vaarhorst

De maatregel werd in 2023 voor het eerst toegepast, waarna in november verlenging volgde voor het huidige jaar. Overijssel heeft tussen de 1.200 en 1.500 hectare aan landbouwgrond in eigendom. Het besluit kost de provincie ook geld: doordat de grond zonder bemesting minder oplevert, loopt Overijssel zo'n 1 miljoen euro aan pacht mis.

Maar het resultaat is dat de provincie niet hoeft te handhaven bij PAS-melders. De Raad van State oordeelde eind februari, in een zaak die milieuorganisatie Mobilisation for the Environment had aangespannen, dat provincies tot half 2025 in sommige gevallen kunnen afzien van handhaving als ze duidelijk maken dat er 'een redelijk evenwicht is tussen de belangen van PAS-melders aan de ene kant en het natuurbelang aan de andere kant'. De Raad van State noemde het bemestingsverbod in Overijssel als voorbeeld hiervan.

Overijssel heeft zo'n 350 PAS-melders. Met de maatregel doet de provincie een beroep op 'de solidariteit' in de agrarische sector, om via deze weg de druk te verminderen op PAS-melders waartegen een handhavingsverzoek loopt. 'De mestmarkt is op dit moment 'overspannen', wat voor veel agrarisch ondernemers (grote) problemen oplevert', stelt het college van Gedeputeerde Staten. 'Maar de PAS-melders vragen om betrouwbare besluiten van de overheid en verlenging van het bemestingsverbod in 2025 is op dit moment noodzakelijk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer