KNMvD trommelt dierenartsen op voor vaccinatie blauwtong

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de beroepsorganisatie van dierenartsen, heeft een speciale open vacaturebank in het leven geroepen om zo snel mogelijk schapen en runderen te vaccineren tegen blauwtong. Onder meer gepensioneerde dierenartsen en collega-dierenartsen van andere diersoorten worden opgeroepen om zich te melden.

KNMvD+trommelt+dierenartsen+op+voor+vaccinatie+blauwtong
© Twan Wiermans

Vrijdag maakte demissionair landbouwminister Piet Adema bekend dat er een vaccin beschikbaar is tegen blauwtongvirus type 3, geproduceerd door de Spaanse farmaceut Syva. Van het vaccin zijn binnen enkele dagen tot een week 1 miljoen doses beschikbaar en twee weken later nog eens 1 miljoen doses. Volgens de KNMvD is het nu zaak om voortvarend aan de slag te gaan met de vaccinatie. Dierenartsen die de handen uit de mouwen willen steken, kunnen zich melden via een speciaal formulier op de website. Dierenartspraktijken kunnen hier ook vacatures plaatsen voor de blauwtongvaccinatie.

De dienst is gratis, voor zowel KNMvD-leden als niet-leden. De KNMvD waarschuwt dat het knuttenseizoen, de periode dat de vliegjes die het virus verspreiden actief zijn, weer voor de deur staat. 'Het is belangrijk dat de dieren zo snel mogelijk worden gevaccineerd. Het vaccin dat nu is toegelaten, heeft een versnelde toelating gehad. De toestemming voor gebruik van het vaccin wordt alleen gegeven zodra er voldoende informatie beschikbaar is over de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit.'


Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is het aan de producent om te monitoren of het goed gaat en het vaccin in de praktijk afdoende beschermt en verspreiding van blauwtong voorkomt. Het is verplicht om eventuele bijwerkingen te melden bij het Bureau Diergeneesmiddelen. Het vaccin wordt verder doorontwikkeld. Daarbij wordt ook de werking op de lange termijn bekeken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer