Melkveehouder moet gas geven voor stikstofreductie
De melkveehouderij moet extra gas geven om de stikstofexcretie omlaag te brengen. Die boodschap klonk woensdag in Werkendam waar de sector een gezamenlijke aanpak presenteerde.
Sectorpartijen NAJK, NMV, LTO Nederland en Netwerk Grondig hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een gezamenlijke aanpak om de stikstofuitstoot door de melkveehouderij verder en sneller in te dammen.
De Nederlandse melkveehouderij dreigt namelijk boven het afgesproken stikstofplafond uit te komen. De definitieve cijfers zijn weliswaar nog niet bekend, maar uit de prognose voor 2018 blijkt dat de melkveehouderij 4 procent boven het sectorale plafond uitkomt.
Dat plafond is vastgesteld door Brussel en wordt vanaf 2020 ook opgenomen in de Nederlandse Meststoffenwet. Dat maakt volgens voorzitter Wil Meulenbroek van de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland de urgentie groter om nu te komen met extra maatregelen.
Onbespreekbaar
'Landbouwminister Carola Schouten heeft de sector gevraagd om actie te ondernemen, zodat de stikstofproductie omlaag gaat. Anders volgt er mogelijk een generieke korting', volgens Meulenbroeks.
Dat laatste is voor de melkveevoorman onbespreekbaar. 'Daarom komen we nu met dit plan. De sector werkt al langere tijd om de stikstofexcretie terug te brengen. Maar we geven nu extra gas. Nevedi en NZO gaan daarbij helpen.'
Vrijwillig karakter
De sectoraanpak is vooral gericht op kennis en bewustwording en heeft een vrijwillig karakter. Adviseurs zullen nog actiever dan nu met de veehouder om tafel gaan om de bestaande kennis over stikstofproductie en voer- en managementmaatregelen beschikbaar te stellen en te bespreken.
Als indicator of een melkveehouder op de goede weg is, kan het tankureumgehalte dienen. Door hier een benchmarkt op te maken op landelijk en regionaal niveau, wordt helder hoe een veehouder scoort ten opzichte van collega-veehouders met eenzelfde soort bedrijf in een vergelijkbare regio.
'Een veehouder in het veenweidegebied kan zijn ureumgetal niet vergelijken met een veehouder die op zandgrond boert. Maar door de vergelijking te maken met andere veenweideboeren kun je wel inschatten waar je staat', aldus Meulenbroeks.
Derogatie
De sectorpartijen willen het plan snel uitrollen, zodat de stikstofexcretie voor het einde van dit jaar al een dalende tendens laat ziet. 'Dat zal minister Schouten sterken in haar verhaal naar Brussel toe wanneer er wordt gepraat over verlening van derogatie', aldus Meulenbroeks.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
T6030 Range Command ECO
Gebruikt, € 34.900
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (ZOB) #26752
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6110 (LH) #26317
Gebruikt, P.O.A.
-
Niemeyer HR 675-DH
Gebruikt, € 2.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %